Kjøpshjelp

 • Ofte stilte spørsmål

  • Jeg får ikke logget meg inn

   Dette skyldes mest sannsynlig at e-post og/eller passord er skrevet feil. Da kan du som bruker benytte deg av “glemt passord”-funksjonen eller ta kontakt med support@standard.no som kan opprette et nytt passord til deg og sende dette på e-post.

  • Jeg får ikke åpnet/vist dokumentet

   For at standarden skal åpnes og skrives ut, må den åpnes i PDF-leseren Adobe.

   Nettlesere som Chrome og Safari (Mac) bruker default egne PDF-lesere når et PDF dokument åpnes i disse. I Chrome løses dette ved å skrive inn CHROME://PLUGINS/ i adressefeltet og deaktivere Chrome PDF Viewer og aktivere Adobe. Tilsvarende for Safari så må Preview deaktiveres og Adobe må settes som default PDF-leser.

   Hvis man har andre PDF-lesere (FoxIt, Nuance, PDFComplete, PDF Converter) installert i tillegg til Adobe, vil disse i de aller fleste tilfeller overstyre Adobe ved åpning av PDF fra nettleser. Da vil man få en feilmelding som kan se slik ut:

   Advarsel ved åpning av PDF

    

   Dette avhenger av hvilken PDF-leser som forsøker å åpne dokumentet.

   Det man da kan gjøre for å enklest løse problemet, er å avinstallere PDF-leseren som skaper trøbbel for visningen. Eller logge seg inn på standard.no via Chrome som man på forhånd har sagt at skal bruke Adobe som PDF-leser ved åpning av PDF fra nettleser.

   Ved åpning av standarder i Internett Explorer kan det skje at pop up blokkere sperrer for nedlastningen. Da kan du holde Ctrl og Alt inne samtidig som du trykker på vis/skriv ut for å midlertidig avinstallere pop up’s. En mere varig innstilling kan du gjøre ved å åpne Adobe, trykke på rediger-fanen og innstillinger i bunn. Under kategorier velger du internett og der huker du av check boxen for “vis PDF i leser”. Dette bør uansett gjøres for at Adobe skal åpne standardene man har kjøpt på standard.no.
    
   Adobe Reader kan lastes ned gratis fra www.adobe.com.
    
   Sort vindu og ingen nedlasting?
   Får du ingen feilmelding når du åpner en standard, men vinduet som åpnes er sort og ingenting skjer videre?
    
   Dette løses enkelt ved å trykke F5 for å fortsette nedlastningen. Man kan også avinstallere og installere på nytt den nyeste versjonen av Adobe Reader fra www.adobe.com.

   Gjelder problemet eBlanketter?

   For å få åpnet eBlanketter som er PDF-skjemaer må man bruke Adobe Acrobat Reader i nettleser. Les mer om dette under punktet Får ikke åpnet eBlankett / Hvordan åpne eBlanketter i ulike nettlesere

  • Får ikke lest standarder på mobil eller nettbrett

   For å kunne lese standarder i abonnement på smarttelefon eller nettbrett må du første laste ned en Adobe Reader applikasjon (app) til din smarttelefon eller nettbrett.

   Gå til Adobe sine nettsider for å laste ned Adobe Reader applikasjon til din enhet
    
   Når du åpner en standard i ditt abonnement åpnes en ny side i nettleseren og du må via denne siden åpne standarden i Adobe Reader applikasjonen.
    
   Du må også være tilknyttet internett for å kunne åpne og lese standardene i applikasjonen.

  • Problemer med å åpne låst blankett i abonnement

   Hvis man søker opp blanketten i søkefeltet på navn eller referanse kan denne feilmeldingen forekomme:

   Hvis man søker opp blanketten i søkefeltet på navn eller referanse kan denne feilmeldingen forekomme:

   Feilmelding eBlanketter

    

   Låste blanketter kan kun åpnes av brukeren som blanketten er låst til hvis den er åpen eller avsluttet feil. Å avslutte feil betyr at man har lukket blanketten via krysset øverst til høyre i nettleseren eller har klikket på tilbakeknappen i nettleseren – riktig avslutting av blanketter er å klikke «Avbryt» eller «Lagre og lukk».

   Selv ikke administrator av abonnementet vil kunne klare å åpne blanketten i disse tilfellene.

   Dersom en blankett lukkes korrekt vil den automatisk låse seg opp uansett hvilken bruker som forsøker å åpne blanketten.
    
   Hvis man opplever at man ikke får åpnet blankettene ved å søke etter dem, kan man sortere på sorteringsfeltene over hver kolonne, enten på navn, endret dato eller referanse.

   For å åpne blankettene bruk piltastene i bunnen på siden hvor blankettene er listet opp for å bla deg frem til blanketten.

  • Problemer med å lagre innhold i eBlanketter

   "Jeg benytter meg av eBlanketter, men har problemer med å lagre innhold jeg fyller inn i blanketten."

   Dette problemet oppstår hvis blanketten åpnes utenfor nettleser. Det vil si et eget vindu. For at blanketten skal åpnes i nettleser må haken for “vis PDF i nettleser” være huket av. Denne innstillingen finner du under rediger-fanen i Adobe, innstillinger i bunn og internett under kategorier. Når dette er gjort, lukker du Adobe og gjør et nytt forsøk på å åpne blanketten i blankettsystemet.

   De fleste blanketter er nå utviklet, eller er underveis til å bli utviklet, med veiviser-teknologi. Dette for å unngå at blanketter kun fungerer hos brukere med Adobe installert.

   Mer utfyllende informasjon om hvordan man bruker eBlanketter finner du under hjelpfanen når du er logget inn i nettbutikken og befinner deg i eBlankett-systemet.

 • Slik handler du i nettbutikken

  • Registrer deg som kunde

   For å registrere deg som kunde, trykk på lenken "Ny bruker?" øverst på siden og fyll ut registreringsskjemaet. Du kan benytte TAB-tasten for å bevege deg mellom de ulike feltene.

   Det er viktig at alle relevante opplysninger fylles ut så korrekt som mulig. All informasjon om ditt kundeforhold (nye standarder, abonnement og overvåking) sendes til e-postadressen du har oppgitt.

   Når du har lest og godkjent salgsbetingelsene, trykker du på knappen "Registrer meg som ny bruker". Du vil nå få tilsendt en e-post med bekreftelse på at du er registrert som kunde i nettbutikken på standard.no.

   Logg deg inn med brukernavnet og passordet du har valgt for å begynne å handle. Du vil inntil videre kun ha mulighet til å handle med kort. Er du norsk bedriftskunde vil du få mulighet til å handle på faktura når firmaopplysningene du oppga er sjekket mot Brønnøysundregistrene og evt. eksisterende avtale med din virksomhet. Dette gjøres normalt neste virkedag.

  • Logg deg inn

   På standard.no finner du alltid logg inn-feltet til venstre for den grønne handlevognen. (Her kan du også registrere deg som ny bruker).

   Når du er logget inn kan du administrere ditt kundeforhold på "Min side". Du kan endre passord, se dine avtaler, samt få tilgang til din fakturaoversikt. Dersom du har abonnement får du også tilgang til dette.
    
   Når du er innlogget kan du raskt og enkelt gjennomføre kjøp av standarder. 

  • Søketips

   Null treff på søk?

   • Søk uten årstall
   • Søk bare på standardnummeret uten NS, ISO, EN eller lignende
   • Huk av i feltet for "inkluder tilbaketrukne standarder i resultatet" - standarden du leter etter kan være tilbaketrukket
   • Sjekk at ord er stavet riktig
   • Prøv andre ord med samme mening
   • Bruk færre søkeord

    

   Søketips

   1. Søk bare på standardnummer
   2. Forsøk andre bøyninger og endelser av ord
   3. Avgrens søket
   4. Søk på standarder bare i ditt abonnement
   5. Hva betyr antall treff i søkeresultatet?

   1: Søk bare på standardnummer
   Standarder med deler definert med tall, bokstaver eller lignende bruker ofte forskjellige tegn mellom nummer og tallkombinasjoner hos forskjellige leverandører. Får du ikke treff på det du var ute etter forsøk heller å bare søke på “hovednummeret” og avgrens søket etterpå. For eksempel søk på bare 8405 istedet for 8405a, 8405-a eller 8405.a.

   2: Forsøk andre bøyninger og endelser av ord
   Søkemotoren håndterer ikke alltid bøyninger og forskjellige endelser, prøv derfor andre bøyninger av ditt søkeord om du ikke får treff på det du forventet.

   3: Avgrens søket
   Du kan avgrense søket ditt ved å velge funksjoner under “Avgrens søket” i venstre marg på søkeresultatsiden, slik at utvalget blir mindre. Les mer om dette i eget avsnitt lenger ned på siden.

   4: Søk på standarder bare i ditt abonnement
   Velg å se søkeresultater kun i ditt abonnement (gjelder for innloggede abonnementskunder). Når du er innlogget vil du få opp en ekstra fane for abonnement når du søker.

   5: Hva betyr antall treff i søkeresultatet
   På fanene i søkeresultatet vises det et tall i parentes. Dette tallet indikerer alle treff for det aktuelle søket totalt for alle kategorier (treff i standardnummer, innholdet i standardene, på nettstedet ellers eller i ditt abonnement).

   Sier tallet i parentes at det er 10 treff på standarder, men det vises bare 1 standard i resultatet, er dette for eksempel en indikasjon på at det er 1 standard du får treff på i standardnummeret, men det er 9 treff i hele innholdet til 9 andre standarder.

    

   Avgrens søket - hvordan fungerer det?

   Status:
   Her kan du avgrense på gyldige eller tilbaketrukne standareder (PS: for å få opp tilbaketrukne må du huke av i boksen for “inkluder tilbaketrukne standarder”).

   Standard:
   Velg type standard du er ute etter, for eksempel NS, ISO, NEK.

   Varetype:
   Velg varetype, som for eksempel standard, standardsamling, kurs, eBlankett, med mer.

   Spårk:
   Avgrens på hvilket språk produktet har, for eksempel norsk eller engelsk.

   Utgitt:
   Velg utgivelsestidspunkt på standarder, eller når en artikkel/informasjonsside ble publisert, for eksempel alle produkter eller artikler som ble publisert de siste 6 måneder.

   ICS:
   Avgrens søket ved bruk av ICS-koder.

    

   Hvordan fungerer søket?

   Vårt søk er enkelt forklart prioritert på denne måten:

   1. Treff i standardnummer
   2. Treff i tittel på standard og innhold
   3. Treff på tilbaketrukne standarder
   4. Treff i innhold på nettsiden ellers

   Resultatene blir prioritert etter relevans, hvor ofte søketermen din inntreffer i den aktuelle standarden eller innholdet forøvrig.


   1: Treff i standardnummer
   I utgangspunktet gir vi deg treff på standardnummer

   2: Treff i tittel på standard og innhold
   Får du ikke treff i standardnummeret vises treff i resten av innholdet i standarder. Du kan også selv velge å hake av for søk i innhold istedet for standardnummer i første omgang.

   3: Treff på tilbaketrukne standarder
   I utgangspunktet vises ikke tilbaketrukne standarder. Ønsker du å se tilbaketrukne standarder huk da av i boksen “inkluder tilbaketrukne standarder”.

   4: Treff i innhold på nettsiden ellers
   Søkeresultatet viser flere faner for treff på hva du søker på avhengig av hvor mange steder man finner det du søker etter. For eksemepel kan du også (eller bare) få treff på innhold på nettsidene våre, fra artikler, fagsider, kampanjer, o.l.

  • Kjøp en standard

   Når du har funnet standarden du ønsker å kjøpe, klikker du på knappen "Legg i handlevogn". For å se på varene du har i handlevognen, kan du når som helst klikke på handlevognen. Den grønne handlevognen er tilgjengelig oppe til høyre på siden til enhver tid.

   Du kan bestille standarder levert elektronisk eller i papir.

   Den enkleste måten å kjøpe standarder på er å få disse levert elektronisk i PDF-format (Adobe) for utskrift på din egen skriver. Du kan ikke lagre disse elektroniske standardene (PDF) på din PC. Du kan derimot skrive ut det antall eksemplarer av standarden som du har bestilt. Standardene er tilgjengelig i 72 timer på "Min side" for nedlasting og utskrift.
    
   Du kan også velge leveringsmåte "trykket og innbundet eksemplar levert i posten". Standardene sendes som oftest samme virkedag eller første virkedag etter bestilling. Det påløper ekspedisjonsgebyr for leveranse av standarder i papirutgave.
    
   Vi gjør oppmerksom på at enkelte standarder kun er tilgjengelig i papir.
    
   Du kan også velge å bestille standardene til abonnement. Les mer om våre abonnementstjenester.

  • Skriv ut selv

   Den raskeste måten å få tilgang til standardene du trenger, er å velge leveringsalternativet "Skriv ut selv". Etter at du har gjennomført handleprosessen, ligger standarder som du har valgt å skrive ut selv på "Min side". Standardene er tilgjengelig i 72 timer for utskrift. Etter at utskriften er gjennomført fjernes standarden automatisk fra "Min side".
    
   Standarder man skriver ut selv blir vannmerket.
    
   For å kunne åpne og skrive ut dokumenter fra standard.no må du bruke Adobe Reader/PRO/Acrobat. Vi anbefaler at du benytter nyeste versjon av Adobe Acrobat Reader til å lese og skrive ut elektroniske standarder. Programmet kan lastes ned gratis fra www.adobe.com.

  • Jeg får ikke logget inn

   Dette skyldes mest sannsynlig at e-post og/eller passord er skrevet feil. Da kan du som bruker benytte deg av “glemt passord”-funksjonen eller ta kontakt med support@standard.no som kan opprette et nytt passord til deg og sende dette på e-post.

 • Åpne dokumentet

  • Får du ikke åpnet dokumentet?

   For at standarden skal åpnes og skrives ut, må den åpnes i PDF-leseren Adobe.

   Nettlesere som Chrome og Safari (Mac) bruker default egne PDF-lesere når et PDF dokument åpnes i disse. I Chrome løses dette ved å skrive inn CHROME://PLUGINS/ i adressefeltet og deaktivere Chrome PDF Viewer og aktivere Adobe. Tilsvarende for Safari så må Preview deaktiveres og Adobe må settes som default PDF-leser.

   Hvis man har andre PDF-lesere (FoxIt, Nuance, PDFComplete, PDF Converter) installert i tillegg til Adobe, vil disse i de aller fleste tilfeller overstyre Adobe ved åpning av PDF fra nettleser. Da vil man få en feilmelding som kan se slik ut:

   Advarsel ved åpning av PDF

    

   Dette avhenger av hvilken PDF-leser som forsøker å åpne dokumentet.

   Det man da kan gjøre for å enklest løse problemet, er å avinstallere PDF-leseren som skaper trøbbel for visningen. Eller logge seg inn på standard.no via Chrome som man på forhånd har sagt at skal bruke Adobe som PDF-leser ved åpning av PDF fra nettleser.

   Ved åpning av standarder i Internett Explorer kan det skje at pop up blokkere sperrer for nedlastningen. Da kan du holde Ctrl og Alt inne samtidig som du trykker på vis/skriv ut for å midlertidig avinstallere pop up’s. En mere varig innstilling kan du gjøre ved å åpne Adobe, trykke på rediger-fanen og innstillinger i bunn. Under kategorier velger du internett og der huker du av check boxen for “vis PDF i leser”. Dette bør uansett gjøres for at Adobe skal åpne standardene man har kjøpt på standard.no.
    
   Adobe Reader kan lastes ned gratis fra www.adobe.com.
    
   Sort vindu og ingen nedlasting?
   Får du ingen feilmelding når du åpner en standard, men vinduet som åpnes er sort og ingenting skjer videre?
    
   Dette løses enkelt ved å trykke F5 for å fortsette nedlastningen. Man kan også avinstallere og installere på nytt den nyeste versjonen av Adobe Reader fra www.adobe.com.

   Gjelder problemet eBlanketter?

   For å få åpnet eBlanketter som er PDF-skjemaer må man bruke Adobe Acrobat Reader i nettleser. Les mer om dette under punktet Får ikke åpnet eBlankett / Hvordan åpne eBlanketter i ulike nettlesere

  • Advarsler når du åpner et dokument

   Security Warning - Advarsel

   Security warning - advarsel

    

   Denne meldingen får du opp fordi dokumentet/standarden du ønsker å åpne kontakter Standard.no for autorisasjon. Dokumentet kontakter altså vår server for å få rettighetene til å vise dette dokumentet. Beskjeden er en automatisk beskjed for når et program selv søker å lese noe utenfor ditt område, og er helt ufarlig. Vil du ikke ha denne meldingen igjen neste gang du åpner dette eller lignende dokumenter haker du av for ”Remember my action for this site” (Husk mitt valg for denne siden), selv om dokumentet gjør samme oppgave hver gang med å få rettighet til å åpnes. Handlingen vil bare gjelde for dokumenter fra Standard.no.
    
   Klikk ”Allow” (tillat) for å gi dokumentet lov til å utføre handlingen.
    
    
    
   Notification - OBS 

   Notification - OBS

    

   Standard.no overvåker utskriftene av dokumentet, og registrerer hvor mange ganger dokumentet skrives ut. For å slippe å få beskjeden neste gang du leser dokumentet huk av for ”Do not show again” (Ikke vis igjen).
    
   Klikk ”OK” for å forstette med å skrive ut.

  • Får ikke lest standarder på mobil eller nettbrett

   For å kunne lese standarder i abonnement på smarttelefon eller nettbrett må du første laste ned en Adobe Reader applikasjon (app) til din smarttelefon eller nettbrett.

   Gå til Adobe sine nettsider for å laste ned Adobe Reader applikasjon til din enhet
    
   Når du åpner en standard i ditt abonnement åpnes en ny side i nettleseren og du må via denne siden åpne standarden i Adobe Reader applikasjonen.
    
   Du må også være tilknyttet internett for å kunne åpne og lese standardene i applikasjonen.

 • eBlanketter

  • Nyttig å vite om eBlanketter – ikke vanlig PDF

   Våre eBlankettene er ikke vanlige PDFer – noe som gir visse retningslinjer ved bruk.

   • Våre blanketter må åpnes i Adobe Reader addon i selve nettleser.
   • Åpner du blanketten i Adobe Reader programvaren på datamaskinen mister blanketten all kontakt med Standard Online sin server og eBlankettsystemet vårt.
   • Forsøker du å lagre dokumentet på en datamaskin vil du få en feilmelding som sier at dokumentet ikke kan lagres. All data som er skrevet inn vil da gå tapt om du gjør dette.
   • Benytter du Adobe-funksjonalitet i et åpent PDF-skjema vil du kunne skrive ut og lagre en statisk PDF, men om du ikke klikker på “Lagre” eller “Lagre og lukk” før utskrift vil all data gå tapt.
  • Problemer med å åpne låst blankett i abonnement

   Hvis man søker opp blanketten i søkefeltet på navn eller referanse kan denne feilmeldingen forekomme:

   Feilmelding eBlanketter

    

   Låste blanketter kan kun åpnes av brukeren som blanketten er låst til hvis den er åpen eller avsluttet feil. Å avslutte feil betyr at man har lukket blanketten via krysset øverst til høyre i nettleseren eller har klikket på tilbakeknappen i nettleseren – riktig avslutting av blanketter er å klikke «Avbryt» eller «Lagre og lukk».

   Selv ikke administrator av abonnementet vil kunne klare å åpne blanketten i disse tilfellene.

   Dersom en blankett lukkes korrekt vil den automatisk låse seg opp uansett hvilken bruker som forsøker å åpne blanketten.
    
   Hvis man opplever at man ikke får åpnet blankettene ved å søke etter dem, kan man sortere på sorteringsfeltene over hver kolonne, enten på navn, endret dato eller referanse.

   For å åpne blankettene bruk piltastene i bunnen på siden hvor blankettene er listet opp for å bla deg frem til blanketten.

  • Problemer med å lagre innhold i eBlanketter

   "Jeg benytter meg av eBlanketter, men har problemer med å lagre innhold jeg fyller inn i blanketten."

   Dette problemet oppstår hvis blanketten åpnes utenfor nettleser. Det vil si et eget vindu. For at blanketten skal åpnes i nettleser må haken for “vis PDF i nettleser” være huket av. Denne innstillingen finner du under rediger-fanen i Adobe, innstillinger i bunn og internett under kategorier. Når dette er gjort, lukker du Adobe og gjør et nytt forsøk på å åpne blanketten i blankettsystemet.

   De fleste blanketter er nå utviklet, eller er underveis til å bli utviklet, med veiviser-teknologi. Dette for å unngå at blanketter kun fungerer hos brukere med Adobe installert.

   Mer utfyllende informasjon om hvordan man bruker eBlanketter finner du under hjelpfanen når du er logget inn i nettbutikken og befinner deg i eBlankett-systemet.

  • Får ikke åpnet eBlankett / Hvordan åpne eBlanketter i ulike nettlesere

   For å få åpnet PDF-skjemaer må man bruke Adobe Acrobat Reader i nettleser. Andre PDF-lesere som f.eks. PDF Xchange Viewer vil ikke fungere på disse dokumentene.

   Du kan laste ned Adobe Reader gratis fra Adobe sine sider. http://get.adobe.com/no/reader/
    
   Enkelte nettlesere kjører som default sine egne PDF-lesere, slik som for eksempel Chrome, Safari eller Firefox. Bruker du en av disse kan du enten forsøke å åpne PDF-skjemaet i en annen nettleser eller endre innstillingene slik at denne også bruker Adobe Acrobat Reader som default.

   Spesielt ved Chrome
   For å endre innstillingene i Chrome åpner du en ny fane og skriver følgende i adresselinjene: chrome://plugins/
   Her vil du kunne deaktivere Chrome PDF Viewer og Aktivere Adobe Acrobat.
    
   Spesielt ved Firefox
   Ved bruk av nettleseren Mozilla Firefox sine standardinnstillinger får du ikke åpnet PDF-skjemaer. Dette er på grunn av at Firefox har sin egen innebygde PDF-leser. For å endre innstillingene til å bruke Adobe Reader sin PDF-leser for nettlesere må man inn på Firefox sine innstillinger som du finner øverst i høyre hjørne på skjermen. Gå inn på «Innstillinger». Da får man opp et nytt bilde med flere “Faner”. Gå videre inn på fanen “Programmer”(illustrasjonsbilde kommer).

   Firefox endre PDF

   OBS! Alle steder hvor det henvises til Adobe skal denne henvise til “Adobe Acrobat (i Firefox)  under “Handling”-kollonnen. Nettleseren må startes på nytt for at endringer av innstillingene skal fungere.

   Spesielt ved Internet Explorer 10
   Internet Explorer 10 kommer også med sin egen innebygde PDF leser. For å få opp PDF-skjemaer i denne nettleseren må du gjøre dette:

   1. Ha Adobe Reader installert.
   2. Gå inn på Innstillinger i Adobe Reader og velge: Addons-> Adobe Acrobat og sette denne til “Active”.
   3. Når dette er gjort må nettleseren lukkes og åpnes på nytt for at innstillingene skal tre i kraft.

   Andre problemer med Internet Explorer 10 er at  nettleseren ikke er kompatibel («matcher») med Internet Explorer 9 (IE 9). De blankettene som fungerte fint i IE 9 vil bare åpne seg som en smal stripe i IE 10.

   Løsning:
   På adresselinja kan du se et lite ikon som ser ut som et brutt/revet ark. Dette er et kompatibilitetssymbol. Ved bruk av PDF skjemaer, må denne være aktiv. Klikk på ikonet slik at denne blir blå.

   Kompatibilitetssymbol merket

   Det samme gjelder når du skal ta utskrift fra en blankett med veiviser.Når du er inne i selve veiviseren må symbolet være deaktivert ved å klikke på det, ellers havner navigasjonsknappene på venstre side midt på skjermen.

  • Hvordan regnes kontraktssum ut for byggblankett 8405 A og 8406 A?

   Har du problemer med byggblankett 8405 A eller byggblankett 8406 A når det gjelder å fylle skjema for å få riktig kontraktssum? Under følger et eksempel på hvordan du skal fylle ut disse blankettene.

   • Punktet om sum for eventuelle korreksjoner skal inneholde alle korreksjoner, pluss eller minus, som foretas mellom fastsettelsen av tilbudet og selve kontraktsinngåelsen.
   • Summen som fremkommer ved å ta tilbudssummen pluss eller minus korreksjoner må, dersom alle ytelser er mva. belagt, skrives inn på nytt i den første raden under tittelen "Herav ytelser som er mva. belagt, inkl. korreksjoner".
   Eksempel på utfylling av tilbudssum

    

 • Betalingsinfo

  • Faktura

   Er du registrert kunde hos oss med gyldig kredittgrense kan faktura velges som alternativ. Faktura kommer i posten til den postadressen du er registrert på.

  • Kort

   Velger du å handle med kredittkort vil alle transaksjoner gå via NETS. NETS er en sikker og stabil betalingsløsning som støtter flere sikkerhetsstandarder for Internett-transaksjoner (SSL, Verified by Visa, MasterCard Securecode etc.).

   Vi aksepterer Visa og Eurocard (Mastercard). For å handle med et kreditkort gjennom NETS trenger du kun å legge inn:

   • Kortnummer
   • Utløpsdato
   • CVC-kode (de tre siste siffrene i signaturfeltet på baksiden av kortet)

   Se forøvrig nettsiden til NETS (tidligere BBS) for ytterligere informasjon vedrørende sikkerhet og betaling.

  • Oppkrav

   Varer kan i spesielle tilfeller sendes til privatpersoner per postoppkrav. Ved betaling med postoppkrav belastes et gebyr på kr 130,-. Leveransen hentes og betales på postkontoret.

  • eFaktura

   Standard Online tilbyr eFaktura
   For alle kunder som er knyttet til et aksesspunkt som muliggjør mottak av faktura i EHF-format (elektronisk handelsformat) kan Standard Online nå tilby elektronisk faktura. EHF-formatet er den samme løsningen som alle statlige instanser gikk inn på fra 1. juli 2012.

   Vi gjør oppmerksom på at du må tegne avtale med et aksesspunkt før du kan benytte eFaktura. Tilbydere av et slikt aksesspunkt finner du ved å følge lenken under:
   http://www.anskaffelser.no/e-handel/artikler/aksesspunkter
    
   Ta kontakt med oss i Standard Online på salg@standard.no dersom du ønsker å benytte eFaktura.

 • Leveringsinfo

  • Skriv ut selv

   Den raskeste måten å få tilgang til standardene du trenger, er å velge leveringsalternativet "Skriv ut selv". Etter at du har gjennomført handleprosessen, ligger standarder som du har valgt å skrive ut selv på "Min side".

   Standardene er tilgjengelig i 72 timer for utskrift. Etter at utskriften er gjennomført fjernes standarden automatisk fra "Min side".
    
   Standarder man skriver ut selv blir vannmerket.
    
   For å kunne åpne og skrive ut dokumenter fra standard.no må du bruke Adobe Reader/PRO/Acrobat. Vi anbefaler at du benytter nyeste versjon av Adobe Acrobat Reader til å lese og skrive ut elektroniske standarder. Programmet kan lastes ned gratis fra www.adobe.com.

  • Trykket eksemplar levert i posten

   Varer som skal sendes per post vil bli sendt med ordinær postforsendelse så sant annet ikke er avtalt, og faktura følger varen dersom faktura- og leveringsadresse er den samme. Varen sendes som oftest samme virkedag eller første virkedag etter bestilling. Det påløper ekspedisjonsgebyr for leveranse av standarder i papirutgave. (Dette gjelder leveranser i Norge).

  • Legg i abonnement

   Dersom du har abonnement på web hos oss kan du legge standardene du kjøper i abonnementet.

   Som abonnent har du alltid tilgang til standardene og kan lese dokumentene så mange ganger du måtte ønske. I tillegg kan bedriften ta samme antall utskrifter av hver enkelt standard som det antall samtidige brukere som er avtalt. Standarder er opphavsrettslig beskyttet og de kan derfor ikke lagres lokalt, videresendes eller kopieres.

   Les mer om abonnement på web

  • Utland

   Ved leveranse til adresser utenfor Norge kreves forhåndsbetaling av varens pris samt frakt- og emballasjekostnader. Ved kjøp i vår nettbutikk kan dette lettest løses ved at kunden benytter kredittkort.

  • Forbruker

   Leveranser til privatpersoner forutsettes betalt med kredittkort. Varer kan i spesielle tilfeller sendes per postoppkrav. Det må i såfall avtales med en av våre selgere. Privatpersoner har angrerett etter angrerettloven. Angrerettskjema kan lastes ned nederst på siden, og vedlegges også forsendelser til privatpersoner.

   Angrerettsskjema (PDF)

 • Salgsbetingelser

  • Generelt

   Generelt

   Standard Online har faste priser på de varer og tjenester som tilbys. Priser er oppgitt eksklusiv mva og ekspedisjonsomkostninger som for tiden er kr 60,-. Ved større forsendelser per post er beløpet høyere. Standard Onlines betalingsbetingelser er 20 dager fra fakturadato. Dersom faktura ikke betales i rett tid, kreves morarente i henhold til Lov om renter ved forsinket betaling m.m. av 1976-12-17, og dersom purring må foretas påløper det gebyr.

   Merking av faktura

   Dersom bestiller vil ha PO nr/bestillingsnr. eller annen informasjon påført faktura fra Standard Online må dette oppgis ved bestilling.

   Ansvar for feil i standarder

   Alle våre leveranser er basert på en elektronisk original vanligvis i pdf-format, enten sluttleveransen er elektronisk eller på papir. Alle hensyn er tatt for at pdf-filene er laget i henhold til Adobes spesifikasjoner. Standard Online kan ikke påta seg ansvar dersom de ikke vises eller skrives ut korrekt på kundens utstyr. Standard Online AS selger produkter produsert av andre og har ikke ansvar for innholdet i standardene. Vi er heller ikke ansvarlig for feil og kostnader som måtte oppstå som følge av bruken av standardene.

   Elektronisk leveranse av standarder på papir

   Dersom man bestiller leveranse som pdf-fil for utskrift på egen skriver, leveres filen umiddelbart til kundens "Min side". PDF-format benyttes. Derfra kan den skrives ut i det antall eksemplar som er bestilt. Varen blir slettet fra "Min side" etter 72 timer. Faktura sendes per post. For leveranse på elektronisk form må brukeren ha akseptert betingelsene angitt i Sluttbrukerlisens.

  • Samlede salgsbetingelser

   Standard salgsbetingelser for nettbutikken på standard.no ved salg av produkter.

   Generelt

   Disse salgsbetingelsene gjelder for alt salg av produkter fra www.standard.no. Salgsbetingelsene utgjør sammen med bestillingen innlagt i Nettbutikken på standard.no, bekreftet gjennom en ordrebekreftelse, det samlede avtalegrunnlaget for kjøpet. Betingelsene nummereres forløpende ved endringer. Vi vil oppbevare informasjon om hvilken versjon av salgsbetingelsene som gjelder for deres bestilling. For å kunne handle på www.standard.no må bedriften være registret som kunde i vår nettbutikk. Næringskjøp er blant annet regulert i markedsføringsloven, personopplysnings-loven, e-handelsloven og kredittkjøpsloven.

   1. Parter

   Selger er: Standard Online AS, Forretningsadresse: Strandveien 18, 1326 Lysaker, Postadresse: Postboks 252, 1326 Lysaker, registrert i Brønnøysund-registeret (www.brreg.no) med org.nr.: 983 615 031, telefon: 67 83 87 00, telefaks: 67 83 87 01, e-post: salg@standard.no, og blir i det følgende benevnt ”vi”, ”oss” eller ”selger”. Kjøper er: det firmaet som er oppgitt som kjøper i bestillingen, og blir i det følgende benevnt ”dere”, ”deres” eller kjøper.

   2. Gjennomføring av kjøp i nettbutikken

   For at dere skal føle dere trygge på hvordan man bestiller/handler i vår nettbutikk, har vi samlet informasjon om kjøpsprosessen og lignende på kjøpshjelpsiden. (www.standard.no/hjelp).

   3. Bestillings- og avtaleprosess

   Deres bestilling er bindende når bestillingen er registrert hos oss. Vi er samtidig bundet av deres bestilling hvis denne ikke avviker fra det som er tilbudt av oss i vår nettbutikk, vår markedsføring eller på annen måte. Når vi mottar deres bestilling, bekreftes ordren automatisk. Ordrebekreftelse og kvittering for eventuell kortbetaling vises på skjerm samt sendes til registrert e-postadresse. Les nøye gjennom ordrebekreftelsen når den er mottatt, og undersøk om ordebekreftelsen er i overensstemmelse med bestillingen.

   3.1. Merking av faktura

   Dersom bestiller vil ha PO nr/bestillingsnr. eller annen informasjon påført faktura fra Standard Online må dette oppgis ved bestilling.

   4. Opplysninger gitt i nettbutikken

   Vi tilstreber å gi våre kunder så korrekt informasjon om våre produkter som mulig. Vi tar imidlertid forbehold om at skrive-/ trykkfeil kan forekomme, noe som kan innebære at vi ikke kan levere i henhold til informasjon gitt i vår nettbutikk, vår markedsføring eller på annen måte. Videre forbeholder vi oss retten til å kansellere bestillingen eller del av denne, dersom produktet er utsolgt. Ved utsolgtsituasjoner vil dere få melding om dette.

   5. Priser

   Standard Online har faste priser på de varer og tjenester som tilbys. Alle priser er oppgitt eksklusiv merverdiavgift og ekspedisjonsomkostninger som for tiden er kr 60,-. Ved større forsendelser per post er beløpet høyere. Totalkostnaden inklusiv merverdiavgift for kjøpet vil fremkomme før bestilling og inkludere alle utgifter forbundet med kjøpet som utgifter til porto, frakt, emballasje m.m.

   6. Betaling

   Kjøpesummen kan gjøres opp gjennom kredittkort eller faktura. Ved bruk av kredittkort vil kjøpesummen bli belastet kortet ved bestilling. Ved levering per post belastes ekspedisjonsomkostninger på kr. 60,- eller kr 95,- eks. mva., avhengig av antall produkter og vekt på forsendelsen. Spesielle satser gjelder for leveranser til utlandet. Faktura utstedes ved forsendelse og forfaller til betaling 20 dager fra fakturadato. Dersom faktura ikke betales i rett tid, kreves morarente i henhold til Lov om renter ved forsinket betaling m.m. av 1976-12-17, og dersom purring må foretas påløper det gebyr. Ved manglende betaling vil kravet, etter forutgående varsel, bli sendt til inkasso. Ved forsinket betaling påløper renter i samsvar med lov om morarenter. Dersom purring må foretas påløper det gebyr.

   7. Forbrukerkjøp

   7.1 Betaling
   Leveranser til privatpersoner forutsettes betalt med kredittkort. Varer kan i spesielle tilfeller sendes per postoppkrav. Det må i så fall avtales med en av våre selgere. Privatpersoner har angrerett etter angrerettloven. Angrerettskjema kan lastes ned nederst på siden, og vedlegges også forsendelser til privatpersoner.
    
   7.2 Angrerett
   Standard Online produserer standardene ved bestilling. Dette bidrar til at vi ikke produserer mer enn vi selger. På den måten sparer vi også miljøet. Fordi varene produseres på bestilling tar vi dem ikke i retur. Er du forbruker har du spesielle rettigheter, du har 14 dagers angrerett. Men den kan begrenses. Er varen laget spesielt for deg må du dekke kostnader til faktisk utført arbeid og medgåtte materialer, fordi produksjonen er igangsatt før angreretten går ut. Da prosessen er helt automatisert kan vi dessverre ikke utsette produksjonen. Bestiller du standarder hos oss som skal trykkes kan angreretten være begrenset. Bestiller du standarder som du skal skrive ut selv er angreretten brutt i det standarden skrives ut.
    
   Tjenesten "Studentabonnement" gir kjøper tilgang til produkter innenfor en forhåndsbestemt tidsbegrensning, og omfattes dermed ikke av normal angrerett.

   8. Betingelser ved påmelding til kurs

   Kurspåmelding er bindende. Eventuell avmelding må skje skriftlig. Ved avmelding belastes 20 % av deltakeravgiften, minimum 500 kroner.
    
   Ved avmelding senere enn:
     - 14 dager før arrangementet belastes 50 % av deltakeravgiften
     - 7 dager før arrangementet belastes full deltakeravgift
   Betalte plasser kan fritt benyttes av andre fra samme firma. Dette må meldes skriftlig. Vi tar forbehold om avlysning eller endringer i programmet som måtte skyldes forhold utenfor vår kontroll.

   9. Levering og forsinkelse

   Levering av produktene skjer på den måte, som er angitt på ordrebekreftelsen.
   Dersom leveringen av produktene blir forsinket, vil vi gi dere informasjon så fort vi har kunnskap om det, sammen med informasjon om og eventuelt når levering kan skje, eller om produktet(ene) er utsolgt. Avhengig av produktenes art og forsinkelsens lengde kan dere etter omstendighetene holde kjøpesummen tilbake, kreve levering, kreve erstatning eller heve avtalen.
    
   9.1 Elektronisk leveranse av standarder på papir
   Dersom man bestiller leveranse som pdf-fil for utskrift på egen skriver, leveres filen umiddelbart til kundens "Min side". PDF-format benyttes. Derfra kan den skrives ut i det antall eksemplar som er bestilt. Varen blir slettet fra "Min side" etter 72 timer.
   Faktura sendes per post.
    
   9.2 Elektronisk leveranse av standarder til abonnement
   For leveranse på elektronisk form må brukeren ha akseptert betingelsene angitt i Sluttbrukerlisens (PDF).

   10. Undersøkelse av produktene

   Etter at produktene er mottatt, bør dere, så snart dere har anledning til det, undersøke om leveransen er i samsvar med ordrebekreftelsen, om produktene er blitt skadet under transporten, eller om produktene ellers har feil eller mangler.

   11. Ansvar for feil i standarder

   Alle våre leveranser er basert på en elektronisk original vanligvis i pdf-format, enten sluttleveransen er elektronisk eller på papir. Alle hensyn er tatt for at pdf-filene er laget i henhold til Adobes spesifikasjoner. Standard Online kan ikke påta seg ansvar dersom de ikke vises eller skrives ut korrekt på kundens utstyr. Standard Online AS selger produkter produsert av andre og har ikke ansvar for innholdet i standardene. Vi er heller ikke ansvarlig for feil og kostnader som måtte oppstå som følge av bruken av standardene.

   12. Rettigheter ved feil og mangler (Reklamasjon)

   Reklamasjon må skje innen rimelig tid etter at mangelen ble oppdaget eller burde vært oppdaget. Dersom produktene har feil eller mangler kan dere etter omstendighetene kreve retting av feilen, omlevering, prisavslag, erstatning eller at kjøpet heves. Feilen må foreligge når dere får produktet i besittelse. Melding om feil og mangler ved produktet kan overbringes oss muntlig eller skriftlig. Vi anbefaler av bevishensyn at reklamasjonen sendes oss skriftlig. Vi vil skriftlig bekrefte mottak av alle reklamasjoner, herunder mottak av varer som sendes tilbake til oss for inspeksjon eller feilretting.

   13. Vareretur

   Det aksepteres ikke retur av produkter produsert som følge av bestilling (Print on Demand, POD), dette gjelder de fleste av vår produkter uanhengig av leverandør. Produkter som ikke produseres POD, er merket vare i nettbutikken. Standarder og publikasjoner fra andre land lagerføres ikke hos Standard Online, og må spesialbestilles av oss i henhold til deres bestilling. Det aksepteres derfor ikke retur av disse. Ved feilbestilling av lagerført vare aksepteres retur kun dersom varsel gis om innenfor betalingsfristen. Det forutsettes i slike tilfeller av kjøper bærer alle kostnader forbundet med frakt etc., samt at varen fremstår som ny når den mottas av Standard Online. Vareretur som skyldes brekkasje, manko, eller feillevering, må rapporteres til Standard Online senest 8 virkedager etter mottagelse. All vareretur skal forhåndsgodkjennes av Standard Online. (e-post: salg@standard.no eller på tlf. 67 83 87 00) og forsendelsesmåte avtales. Kun feil forårsaket av Standard Online (feil varer, feilleveringer eller reklamasjon på kvalitet) gir grunnlag for retur. Dersom feilen er forårsaket av kunde selv, vil kunden bli belastet for fraktkostnaden samt 20 % av leveransens verdi.

   14. Personopplysninger

   Vi behandler i utgangspunktet bare firmaopplysninger som oppgis til oss, og som er nødvendige for at vi skal kunne gjennomføre våre forpliktelser overfor deres firma. I noen tilfeller behandler vi firmaopplysninger som også inneholder personopplysninger til andre formål. Dette kan for eksempel være å sende informasjon om tilbud/informasjon som er relevante for dine kjøp. etc. per e-post eller som informasjon per post. Vi vil aldri videreformidle dine personopplysninger til andre aktører. Personer som har personopplysninger behandlet av oss vil til enhver tid kunne få innsyn, mulighet for å få rette feil opplysninger, få dem sperret eller slettet. Kontakt skjer via salg@standard.no

   15. Salgspant

   Selger betinger seg salgspant i de leverte produkter inntil kjøpesummen inkludert renter og omkostninger er betalt i sin helhet.

   16. Tvister

   Partene skal forsøke å løse eventuelle tvister i minnelighet. Løses ikke saken i minnelighet avtales Oslo Tingrett som verneting.

   Illustrasjons dokumenthistorikk

    

    
   Sluttbrukerlisens
    
   Angrerettskjema (PDF)

  • Priser og betingelser for abonnement på web

   Avtale om abonnement på web består av flere vedlegg som inneholder informasjon og betingelser for de forskjellige tjenestene/produktene avtalen kan omfatte.

   Selv om avtalen på tidspunktet for inngåelse ikke omfatter alle tjenestene/produktene, åpnes det for at kjøper kan legge til disse etter behov. Det forutsettes at kjøper setter seg inn i det enkelte vedleggs betingelser før tjenesten tas i bruk. Vedleggene oppdateres med jevne mellomrom etterhvert som det tilkommer nye muligheter og tjenester. Denne siden inneholder den til enhver tid gjeldende informasjonen om vedleggene, samt priser på de forskjellige produktene.

   Vedlegg 1 - Definisjoner og generelle avtalevilkår

   Vedlegg 2 - Tjenesten Abonnement på web

   Vedlegg 3.1 - Betingelser for Abonnement på standarder

   Vedlegg 3.2 - Betingelser for Abonnement på standardsamlinger

   Vedlegg 3.3 - Betingelser for Abonnement på eBok

   Vedlegg 3.4 Betingelser for Abonnement på eBlanketter, som gjelder ved avtaleinngåelse

   Vedlegg 3.5 Betingelser for Abonnement på varekategorier fra Thomson Reuters

   Vedlegg 3.6 Betingelser for Abonnement på Service Dokumenter fra DNV

   Vedlegg 4 - Totalt vederlag for avtalen, avtalens pris for valgt produkt.

   Vedlegg 5 - Sluttbrukerlisens

   Vedlegg 6 - Tekniske spesifikasjoner

    

   I tillegg henviser avtalens vedlegg til følgende tabeller:
    

   Varekategorier

   Tabell 3 - Etablering og teknisk vedlikehold av tjenesten 

    

   Gjeldende pristabeller for standardsamling NS 3420, eBok NS 3420 og eBlanketter:

   Pristabell for standardsamling NS 3420

   Pristabell for eBok NS 3420

   Pristabell for eBlanketter


    

  • Næringsdrivende

   Standard salgsbetingelser for nettbutikken på standard.no ved salg av varer til næringsdrivende.

   Generelt

   Disse salgsbetingelsene gjelder for alt salg av varer fra www.standard.no til næringsdrivende. Salgsbetingelsene utgjør sammen med bestillingen innlagt i Nettbutikken på standard.no, bekreftet gjennom en ordrebekreftelse, det samlede avtalegrunnlaget for kjøpet. Betingelsene nummereres forløpende ved endringer. Vi vil oppbevare informasjon om hvilken versjon av salgsbetingelsene som gjelder for deres bestilling.

   For å kunne handle på www.standard.no må bedriften være registret som kunde i vår nettbutikk. Næringskjøp er blant annet regulert i markedsføringsloven, personopplysnings-loven, e-handelsloven og kredittkjøpsloven. Følg lenkene til disse lovene for mer informasjon om rettigheter og plikter ved kjøp.

   1. Parter

   Selger er: Standard Online AS, Forretningsadresse: Strandveien 18, 1326 Lysaker, Postadresse: Postboks 252, 1326 Lysaker, registrert i Brønnøysund-registeret (www.brreg.no) med org.nr.: 983 615 031, telefon: 67 83 87 00, telefaks: 67 83 87 01, e-post: salg@standard.no, og blir i det følgende benevnt "vi", "oss" eller "selger". Kjøper er: det firmaet som er oppgitt som kjøper i bestillingen, og blir i det følgende benevnt "dere", "deres" eller "kjøper".

   2. Gjennomføring av kjøp i nettbutikken

   For at dere skal føle dere trygge på hvordan man bestiller/handler i vår nettbutikk, har vi samlet informasjon om kjøpsprosessen og lignende på Kjøpshjelp siden.

   3. Bestillings- og avtaleprosess

   Deres bestilling er bindende når bestillingen er registrert hos oss. Vi er samtidig bundet av deres bestilling hvis denne ikke avviker fra det som er tilbudt av oss i vår nettbutikk, vår markedsføring eller på annen måte. Når vi mottar deres bestilling, bekreftes ordren automatisk. Ordrebekreftelse og kvittering for eventuell kortbetaling vises på skjerm samt sendes til registrert e-postadresse. Les nøye gjennom ordrebekreftelsen når den er mottatt, og undersøk om ordebekreftelsen er i overensstemmelse med bestillingen.

   4. Opplysninger gitt i nettbutikken

   Vi tilstreber å gi våre kunder så korrekt informasjon om våre produkter som mulig. Vi tar imidlertid forbehold om at skrive-/ trykkfeil kan forekomme, noe som kan innebære at vi ikke kan levere i henhold til informasjon gitt i vår nettbutikk, vår markedsføring eller på annen måte. Videre forbeholder vi oss retten til å kansellere bestillingen eller del av denne, dersom produktet er utsolgt. Ved utsolgtsituasjoner vil dere få melding om dette.

   5. Priser

   Alle priser er oppgitt eksklusiv merverdiavgift. Totalkostnaden inklusiv merverdiavgift for kjøpet vil fremkomme før bestilling og inkludere alle utgifter forbundet med kjøpet som utgifter til porto, frakt, emballasje m.m.

   6. Betaling

   Kjøpesummen kan gjøres opp gjennom kredittkort eller faktura. Ved bruk av kredittkort vil kjøpesummen bli belastet kortet ved bestilling. Faktura utstedes ved forsendelse og forfaller til betaling 20 dager fra fakturadato. Ved levering per post belastes ekspedisjonsomkostninger på kr. 55,- , spesielle satser gjelder for leveranser til utlandet. Ved manglende betaling vil kravet, etter forutgående varsel, bli sendt til inkasso. Ved forsinket betaling påløper renter i samsvar med lov om morarenter. Dersom purring må foretas påløper det gebyr.

   7. Betingelser ved påmelding til kurs

   Kurspåmelding er bindende. Eventuell avmelding må skje skriftlig. Ved avmelding belastes 20 % av deltakeravgiften, minimum 500 kroner.

   Ved avmelding senere enn:
     - 14 dager før arrangementet belastes 50 % av deltakeravgiften
     - 7 dager før arrangementet belastes full deltakeravgift

   Betalte plasser kan fritt benyttes av andre fra samme firma. Dette må meldes skriftlig. Vi tar forbehold om avlysning eller endringer i programmet som måtte skyldes forhold utenfor vår kontroll.

   8. Levering og forsinkelse

   Levering av produktene skjer på den måte, som er angitt på ordrebekreftelsen. Dersom leveringen av produktene blir forsinket, vil vi gi dere informasjon så fort vi har kunnskap om det, sammen med informasjon om og eventuelt når levering kan skje, eller om produktet(ene) er utsolgt. Avhengig av produktenes art og forsinkelsens lengde kan dere etter omstendighetene holde kjøpesummen tilbake, kreve levering, kreve erstatning eller heve avtalen.

   9. Undersøkelse av produktene

   Etter at produktene er mottatt, bør dere, så snart dere har anledning til det, undersøke om leveransen er i samsvar med ordrebekreftelsen, om produktene er blitt skadet under transporten, eller om produktene ellers har feil eller mangler.

   10. Rettigheter ved feil og mangler (Reklamasjon)

   Reklamasjon må skje innen rimelig tid etter at mangelen ble oppdaget eller burde vært oppdaget. Dersom produktene har feil eller mangler kan dere etter omstendighetene kreve retting av feilen, omlevering, prisavslag, erstatning eller at kjøpet heves. Feilen må foreligge når dere får produktet i besittelse.

   Melding om feil og mangler ved produktet kan overbringes oss muntlig eller skriftlig. Vi anbefaler av bevishensyn at reklamasjonen sendes oss skriftlig. Vi vil skriftlig bekrefte mottak av alle reklamasjoner, herunder mottak av varer som sendes tilbake til oss for inspeksjon eller feilretting.

   11. Vareretur

   Det aksepteres ikke retur av Norsk Standard, da Standard Online publiserer/ produserer standarder ved bestilling. Standarder og publikasjoner fra andre land lagerføres ikke hos Standard Online, og må spesialbestilles av oss i henhold til deres bestilling. Det aksepteres derfor ikke retur.

   Ved feilbestilling av lagerført vare aksepteres retur kun dersom varsel gis om innenfor betalingsfristen. Det forutsettes i slike tilfeller av kjøper bærer alle kostnader forbundet med frakt etc., samt at varen fremstår som ny når den mottas av Standard Online.

   Vareretur som skyldes brekkasje, manko, eller feillevering, må rapporteres til Standard Online senest 8 virkedager etter mottagelse. All vareretur skal forhåndsgodkjennes av Standard Online. (Epost: salg@standard.no eller på tlf. 67 83 87 00) og forsendelsesmåte avtales. Kun feil forårsaket av Standard Online (feil varer, feilleveringer eller reklamasjon på kvalitet) gir grunnlag for retur. Dersom feilen er forårsaket av kunde selv, vil kunden bli belastet for fraktkostnaden samt 20 % av leveransens verdi.

   12. Personopplysninger

   Vi behandler i utgangspunktet bare firmaopplysninger som oppgis til oss, og som er nødvendige for at vi skal kunne gjennomføre våre forpliktelser overfor deres firma.

   I de tilfeller hvor vi behandler firmaopplysninger som også inneholder personopplysninger, og som blir benyttet til andre formål, for eksempel for å sende informasjon om tilbud etc, gjøres dette bare når den personen det gjelder har samtykket til det. Personer som har personopplysninger behandlet av oss vil til enhver tid kunne få innsyn, mulighet for å få rette feil opplysninger, få dem sperret eller slettet. Kontakt skjer via salg@standard.no

   13. Salgspant

   Selger betinger seg salgspant i de leverte produkter inntil kjøpesummen inkludert renter og omkostninger er betalt i sin helhet.

   14. Tvister

   Partene skal forsøke å løse eventuelle tvister i minnelighet. Løses ikke saken i minnelighet avtales Oslo Tingrett som verneting.

    

    

  • Spesielle betingelser for forbrukerkjøp

   1. Betaling

   Leveranser til privatpersoner forutsettes betalt med kredittkort. Varer kan i spesielle tilfeller sendes per postoppkrav. Det må i så fall avtales med en av våre selgere. Privatpersoner har angrerett etter angrerettloven. Angrerettskjema kan lastes ned nederst på siden, og vedlegges også forsendelser til privatpersoner.

   2. Angrerett

   Standard Online produserer standardene ved bestilling. Dette bidrar til at vi ikke produserer mer enn vi selger. På den måten sparer vi også miljøet. Fordi varene produseres på bestilling tar vi dem ikke i retur. Er du forbruker har du spesielle rettigheter, du har 14 dagers angrerett. Men den kan begrenses.

   Er varen laget spesielt for deg må du dekke kostnader til faktisk utført arbeid og medgåtte materialer, fordi produksjonen er igangsatt før angreretten går ut. Da prosessen er helt automatisert kan vi dessverre ikke utsette produksjonen. Bestiller du standarder hos oss som skal trykkes kan angreretten være begrenset. Bestiller du standarder som du skal skrive ut selv er angreretten brutt i det standarden skrives ut.

   Tjenesten "Studentabonnement" gir kjøper tilgang til produkter innenfor en forhåndsbestemt tidsbegrensning, og omfattes dermed ikke av normal angrerett

    

   Last ned angrerettsskjema (PDF)

   Les de samlede salgsbetingelsene

  • Rabatter

   Standard Online innrømmer følgende kvantumsrabatter ved kjøp av standarder på papir:

   • Samtidig kjøp av 25 - 99 like Norsk Standard 15 %
   • Samtidig kjøp av 100 +    like Norsk Standard 30 %

    

   Kursrabatt

    

   Ved bestilling av 15 eksemplar av samme standard gis det 15 % kursrabatt. Kursrabatten forutsetter at eksemplarene vannmerkes med kursarrangørens navn.

   Ved bestilling av minimum 25 eksemplarer til bruk i kurs vil også kvantumsrabatten gjelde. Eksempel: Samtidig bestilling av 25 eksemplarer til kurs vil gi 15 % kursrabatt og i tillegg 15 % kvantumsrabatt, dvs. 30 % rabatt totalt.

  • Rabatter til skoler og studenter

   Enkel og rimelig tilgang til standarder for skoler og studenter under utdanning.

   Student

   Studentabonnement
   Et studentabonnement gir deg som student lesetilgang til NS, IEC, ISO og NEK standarder, som utgjør over 50 000 gyldige standarder.

   Studentabonnement koster kr 500,- inkl. mva. i året. Abonnementet gjelder fra 1. juli til 1. juli påfølgende år. Fra første januar reduseres prisen med 30 % for tilgang frem til 1. juli.

   Etter at man har kjøpt et abonnement søker du opp de standardene du trenger fra vårt sortiment i nettbutikken. Du kan også favorittmerker dine mest aktuelle standarder for enklere tilgang neste gang. OBS! Pass på å være innlogget.

   Det tilkommer også rabatter ved utskrifter og kjøp av trykket og innbundet eksemplar av standarder.
    
   Les mer om og kjøp et studentabonnement

   Rabatter på enkeltkjøp av standarder
   Er du student får du store rabatter ved kjøp av standarder. Rabattsatsene er litt forskjellige avhengig av de forskjellige leverandørene:

   • Norsk Standard (NS): 50 % rabatt fra første eksemplar
   • Norsk Elektroteknisk norm (NEK): 50 % fra første eksemplar.
   • Har din skole abonnementsavtale får du 70 % rabatt på utskrifter av standarder og normer. (Ta kontakt med din skole eller oss for å undersøke om dere har en slik avtale. Har din skole avtale kan du benytte tilsendt rabattkode.)

   Standarder og normer vannmerkes med "SKOLEEKSEMPLAR".
   Standardsamlinger, håndbøker og produkter innkjøpt fra andre leverandører har ikke rabatt.

   Kjøp en standard
   Bestill på telefon 67 83 87 00 eller på e-post salg@standard.no.
   Du må sende oss kopi av gyldig studentbevis for å få studentrabatt. Betaling skjer ved forsendelse med postoppkrav, evt. med kredittkort (Visa/Mastercard).

   Lærere

   Er du lærer og skal implementere standarder i dine studenters pensum, er det flere måter du kan skaffe rimelige standarder for bruk i undervisningen. Studentene kan få studentrabatt på enkeltkjøp av standarder eller skolen kan inngå abonnementsavtale for gunstigere priser for både skolen og studentene.
    
   Avhengig av ditt behov i undervisningssituasjonen kan vi tilby to forskjellige abonnementer:

   • Et lærerabonnement gir skolens ansatte tilgang til standardene, og læreren kan vise frem standardene via PC og projektor i timen.
   • Et undervisningsabonnement inkluderer bruk for både lærere, administrativt personell og studenter/elever. Denne abonnementstypen gir dessuten studenter opp mot 70 % rabatt på utskrifter av standarder.

   Kjøp standarder til undervisningen
   Vi hjelper deg på telefon 67 83 87 00 eller e-post salg@standard.no

   Skole

   Skoler og undervisningsinstitusjoner kan tegne abonnementsavtale som inkluderer tilgang til standarder for lærere og administrativt personell, samt gode løsninger og rabatter for elever og studenter. Standarder, normer og samlinger legges enkelt inn i abonnementet og vil alltid være tilgjengelig for brukerne. Avhengig av skolens behov kan du velge blant to forskjellige abonnementstyper:

   • Et lærerabonnement gir skolens ansatte tilgang til standardene, og læreren kan vise frem standardene via PC og projektor i timen.
   • Et undervisningsabonnement inkluderer bruk for både lærere, administrativt personell og studenter/elever. Denne abonnementstypen gir dessuten studenter opp mot 70 % rabatt på utskrifter av standarder.

   Les mer om abonnementsavtale for skoler

   Bestill abonnementsavtale for skole
   Vi hjelper deg på telefon 67 83 87 00 eller e-post salg@standard.no

 • Angrerett

  • Angrerett for forbruker

   Etter angrerettloven kan forbrukere ved annet fjernsalg enn telefonsalg (f.eks. postordresalg, internettsalg og tv-shopping) av varer som skal tilvirkes eller tilpasses spesielt for forbrukeren, gå fra avtalen uten å oppgi noen grunn innen 14 dager fra de opplysninger som kreves med hjemmel i angrerettloven kapittel 3 er mottatt på foreskreven måte.

   Standard Online produserer standardene ved bestilling. Dette bidrar til at vi ikke produserer mer enn vi selger. På den måten sparer vi også miljøet. Fordi varene produsere på bestilling tar vi dem ikke i retur.

   Er du forbruker har du spesielle rettigheter, du har 14 dagers angrerett. Men den kan begrenses. Er varen laget spesielt for deg må du dekke kostnader til faktisk utført arbeid og medgåtte materialer, fordi produksjonen er igangsatt før angreretten går ut. Da prosessen er helt automatisert kan vi dessverre ikke utsette produksjonen. Bestiller du standarder hos oss som skal trykkes kan angreretten være begrenset. Bestiller du standarder som du skal skrive ut selv er angreretten brutt i det standarden skrives ut.

   Dersom du ønsker å benytte deg av angreretten kan du skrive ut skjemaet under og sende til oss sammen med varen(e).

   Skjema om angrerett (PDF)

 • Retur

  • Når godtar vi retur?

   Forbruker

   Forbrukerkunder har 14 dagers ubetinget angrerett. Se informasjon om angrerett.

   Næringsdrivende

   Ved feilbestilling av lagerført vare aksepteres retur kun dersom varsel gis innen betalingsfristen. Det forutsettes i slike tilfeller av kjøper bærer alle kostnader forbundet med frakt etc., samt at varen fremstår som ny når den mottas av Standard Online.

   Det aksepteres ikke retur av Norsk Standard, da Standard Online produserer standarder ved bestilling.

   Standarder og publikasjoner fra andre land eller andre leverandører lagerføres ikke hos Standard Online, og det aksepteres derfor ikke retur.

  • Hva gjør du?

   For spørsmål om hvordan du går frem for å sende en vare i retur ber vi deg vennligst ta kontakt med oss på telefon 67 83 87 20 eller på e-post salg@standard.no.

 • Avtaler

  • Avtale om abonnement på web

   Avtale om abonnement på web består av flere vedlegg som inneholder informasjon og betingelser for de forskjellige tjenestene/produktene avtalen kan omfatte.

   Selv om avtalen på tidspunktet for inngåelse ikke omfatter alle tjenestene/produktene, åpnes det for at kjøper kan legge til disse etter behov. Det forutsettes at kjøper setter seg inn i det enkelte vedleggs betingelser før tjenesten tas i bruk. Vedleggene oppdateres med jevne mellomrom etterhvert som det tilkommer nye muligheter og tjenester. Oversikt over den til enhver tid gjeldende informasjon om vedleggene, samt priser på de forskjellige produktene finnes på siden "Priser og betingelser for abonnement på web".

  • Avtale om abonnement på papir

   Avtale om leveranse og vedlikehold av standarder på papir

   Mellom kunde:

   Firmanavn:
   Kontaktperson:
   Organisasjonsnr:
   Postadresse:
   Gateadresse:
   Postnr:
   Telefon:
   E-post til kontaktperson:
    
   og
    
   Standard Online AS
   Organisasjonsnr: NO 983 615 031
   Postboks 252
   Strandveien 18
   1326 Lysaker
   Telefon 67 83 87 00

   Generelt

   Mellom kunden (heretter kalt Kjøper) og Standard Online AS (heretter kalt Standard Online) er følgende avtale inngått om leveranse og vedlikehold av standarder i papirformat som Abonnement på papir (heretter kalt Tjenesten).

   1. Leveransens omfang

   Avtalen omfatter tilrettelegging og vedlikehold av standarder i Tjenesten fra Standard Online. Kjøper får tilsendt standarder i papirformat, og eventuelt etter egen avtale også andre publikasjoner, for bruk i egen virksomhet med de begrensninger og vilkår som angitt nedenfor.
    
   Kjøper tilrettelegger selv gjennom Standard Onlines nettbutikk de standardene som han ønsker å ha tilgjengelig i tjenesten. Kolleksjonen kan utvides med flere standarder/produkter i henhold til betingelsene i denne avtale. Sluttbrukerlisensen må aksepteres før kjøper kan benytte seg av avtalt leveranse. Gjennom å anvende standardene omfattet i denne avtalen, godkjenner og aksepterer kjøper vilkårene i sluttbrukelisensen.

   2. Standard Onlines ytelser og plikter

   Avtalen gir kjøper rett til å benytte en kolleksjon av standarder som kjøper selv legger til Tjenesten via Standard Onlines nettbutikk, eller som han pr. e-post eller telefon anmoder Standard Online om å legge til.
    
   Det gis oppdatert oversikt over standardene som kjøper har i tjenesten via kjøpers egen "Min side" på standard.no, Standard Onlines nettbutikk. Tilgangen vil skje ved brukernavn og passord.
    
   Tilgang via IP-adresse, eller tilgang via URL adresse (blind Log in) eller en kombinasjon er ikke en del av standardtjenesten, men kan avtales særskilt.

   3. Kjøpers plikter

   Kjøpers bruk av standardene begrenses til bedriftens egen virksomhet og ansatte, herunder virksomhetens underavdelinger og avdelingskontorer. Enhver ekstern distribusjon er ulovlig.
   Avtalen bygger på at standardene er merket med beskyttet varemerke i henhold til lov om varemerker av 1961-03-03, samt bestemmelser i lov av 12. mai 1961 om opphavsrett til åndsverk.
   Avtalen aksepteres ved bestilling av tjenesten.

   4. Vederlag og betalingsbetingelser

   Beregning av abonnementsprisen for standarder tilrettelagt i Tjenesten er basert på følgende:
    
   1. Prisberegning.
    
   a. Vederlag for abonnement av standarder i Tjenesten:
   Standard Onlines listepris gjelder for alle standarder som leveres til Kunden gjennom Tjenesten.. Standardene faktureres fortløpende når nye revisjoner blir tilsendt.
    
   b. Årlig vederlag for teknisk vedlikehold/support av Tjenesten
   Etablering og årlig vedlikehold av tjenesten inklusive egen "Min side" på standard.no, Standard Onlines nettbutikk, er kr 1 100,-
    
   2.  Fakturering, forfall og morarenter

   Det vises her til Standard Onlines salgsbetingelser.
   Alle priser er oppgitt eks. mva. Vi tar forbehold om prisendringer.

   5. Reklamasjon, mislighold, sanksjoner

   a. Reklamasjon
   Den som vil påberope seg mislighold må uten ugrunnet opphold reklamere skriftlig etter at vedkommende fikk kjennskap til misligholdet.
    
   b. Mislighold
   Mislighold foreligger dersom en av partene ikke oppfyller sine forpliktelser iht. avtale.
    
   c. Sanksjoner
   Dersom kjøper misbruker ytelsen ved uautorisert spredning og brudd på de opphavsrettslige beskyttelsesvern, anses dette som vesentlig mislighold som gir Standard Online AS rett til å heve avtalen med øyeblikkelig virkning og kreve erstatning.
   For øvrig gjelder Standard Onlines salgsbetingelser.

   6. Overdragelse

   Rettigheter eller forpliktelser etter avtalen kan ikke overdras eller på noen måte overføres til andre uten skriftlig samtykke fra Standard Online.

   7. Konflikter

   Tvist om innholdet eller gjennomføringen av avtalen skal forsøkes løst ved forhandlinger. Fører ikke forhandlingene frem, kan hver av partene kreve saken avgjort etter norsk rett og med avtalt verneting i Asker og Bærum Tingrett.

  • Avtale om abonnement på papir - NS 3420

   Avtale om abonnement på standardsamling i papirformat

   Mellom kunde:
    
   Firmanavn:
   Kontaktperson:
   Organisasjonsnr:
   Postadresse:
   Gateadresse:
   Postnr:
   Telefon:
   E-post til kontaktperson:
    
   og
    
   Standard Online AS
   Organisasjonsnr: NO 983 615 031
   Postboks 252
   Strandveien 18
   1326 Lysaker
   Telefon 67 83 87 00

   Generelt

   Mellom kunden (heretter kalt Kjøper) og Standard Online AS (heretter kalt Standard Online) er følgende avtale inngått om leveranse av årlige oppdateringer av NS 3420 standardsamling (heretter kalt Tjenesten).

   1. Leveransens omfang

   Avtalen omfatter leveranse av standardsamlinger for NS 3420, en tjeneste fra Standard Online. Kjøper får tilsendt de deler av NS 3420 som er nye eller reviderte og som tilhører den standardsamlingen kunden har abonnert på når disse foreligger fra leverandør, normalt 1 gang pr. år.
   Kjøper angir i abonnementet hvilke standardsamlinger som skal inngå i avtalen.
   Se vedlegg 1 for tilgjengelige standardsamlinger.

   2. Standard Onlines ytelser og plikter

   Standard Online skal innen 1 måned etter publisering av ny eller revidert utgave, levere Tjenesten til Kjøper. Avtalen gir Kjøper rett til å benytte kolleksjon av standarder som Kjøper selv har valgt å abonnere på. Standard Online er ikke ansvarlig for forsinkelser fra leverandør av nye og reviderte standarder.

   3. Kjøpers plikter

   Kjøper gjøres oppmerksom på at standarder er opphavsrettslig beskyttet, og at kopiering av standarder ikke er tillatt, i henhold til Lov av 12. mai 1961 om opphavsrett til åndsverk.
   Ved å bestille tjenesten aksepteres betingelsene i denne avtalen.

   4. Vederlag og betalingsbetingelser

   Beregning av abonnementspris for standarder som er med i Tjenesten følger prismodell som i vedlegg 1.

   5. Varighet, fakturering, forfall og morarenter

   Avtalen gjelder fra avtaleinngåelse ut inneværende år, og de to påfølgende år. Avtalen fornyes deretter med et år av gangen hvis den ikke sies opp innen oppsigelsesfristen, se pkt. 6e. Tjenesten faktureres 1 gang per år.
    
   Standard Onlines betalingsbetingelser er 20 dager fra fakturadato. Dersom faktura ikke betales i rett tid, kreves morarente i henhold til Lov om renter ved forsinket betaling m.m. av 1976-12-17, og dersom purring må foretas påløper det gebyr.
    
   Alle priser i vedlegg 1 er oppgitt eks. mva. og ekspedisjonsomkostninger.  Vi tar forbehold om prisendringer.

   6. Reklamasjon, mislighold, sanksjoner, overdragelse, oppsigelse, tvist

   a. Reklamasjon
   Hvis Kjøper vil påberope seg mislighold må han uten ugrunnet opphold reklamere skriftlig etter at han fikk kjennskap til misligholdet. Hvis Kjøper ikke overholder reklamasjonsfristen, kan han ikke kreve erstatning fra Standard Online for misligholdet.
    
   b. Mislighold
   Mislighold foreligger dersom en av partene ikke oppfyller sine forpliktelser iht. avtale.
    
   c. Sanksjoner
   Dersom kjøper gjør seg skyldig i betalingsmislighold, eller misbruker ytelsen ved uautorisert spredning og brudd på de opphavsrettslige beskyttelsesvern, anses dette som vesentlig mislighold som gir Standard Online AS rett til å heve avtalen med øyeblikkelig virkning og kreve erstatning.
    
   d. Overdragelse
   Rettigheter eller forpliktelser etter avtalen kan ikke overdras eller på noen måte overføres til andre uten skriftlig samtykke fra Standard Online.
    
   e. Oppsigelse
   Ønsker Kjøper å si opp abonnementet, må det gjøres skriftlig senest 31. oktober året før avtalen utløper. Dersom avtalen ikke sies opp innen 31. oktober, forlenges avtalen automatisk for ett år og med tilsvarende oppsigelsesfrist.
    
   f. Tvist
   Tvist om innholdet eller gjennomføringen av avtalen skal forsøkes løst ved forhandlinger. Fører ikke forhandlingene frem, kan hver av partene kreve saken avgjort etter norsk rett og med avtalt verneting i Asker og Bærum tingrett.
    
   Dato:________________________
    
    

   Sign. Kjøper                                                            Sign. Standard Online AS
    
    

   Vedlegg 1  Tilgjengelige standardsamlinger med priser per 2014-01-20 

    

   Standardsamling
   NS 3420 Papirversjon
   Pris ved nykjøp med abonnement
   (ved inngåelse av avtale
   Pris per år
   deretter
        
   Komplett 12 150,- 6 090,-
   Bygg- og anlegg 9 750,- 4 950,-
   Grunn- og terreng 6 150,- 3 100,-
   Tømrerarbeider 4 450,- 2 300,-
   Elektro 5 200,- 2 650,-
   VVS 5 200,- 2 650,-

    

  • Avtale om abonnement på web for skoler

   Avtale om leveranse og vedlikehold av produkter i elektronisk format for skoler inneholder følgende vedlegg:

    

   1. Definisjoner og generelle avtalevilkår
   2. Tjenesten Abonnement på web
   3. Produktspesifikke betingelser
   3.1 Betingelser for Abonnement på standarder
   3.2 Betingelser for Abonnement på standardsamlinger
   3.3 Betingelser for Abonnement på eBok
   3.4 Betingelser for Abnnement på eBlanketter, som gjelder ved avtaleinngåelse
   3.5 Betingelser for Abonnement på produkter fra Thomson Reuters
   3.6 Betingelser for Abonnement på Service Dokumenter fra DNV
   4. Totalt vederlag for avtalen
   5. Sluttbrukerlisens
   6. Tekniske spesifikasjoner

   Vedlegg som avviker fra standard "Avtale om abonnement på web" er gjengitt i sin helhet under, mens vedlegg som er like for standard "Avtale om abonnement på web" og "Avtale om abonnement på web for skoler" er lenket til.

   I tillegg til denne avtalen tilkommer evt. egne avtaler med underleverandører av standarder som underskrives separat.

   Vedlegg 1: Definisjoner og generelle avtalevilkår

    

   1.1 Definisjoner

   Lisensierte produkter kan omfatte standarder, ebok, eblanketter, standardsamlinger og andre produkter fra ulike leverandører som Kjøper til en hver tid har i sitt Abonnement på web.

   Abonnement på web er en tjeneste som tilrettelegges hos Standard Online og som gir elektronisk tilgang til de lisensierte produktene Kjøper ønsker tilgang til. Kjøper kan deretter logge seg på nettsiden www.standard.no med brukernavn og passord. Etter innlogging får man tilgang til abonnementet fra fanen “abonnement” i toppmenyen. Alternativt tilrettelegges abonnementet med en direkte IP-basert tilgang fra Kjøpers Intranett uten innlogging.

   Opphavsrett innebærer enerett til å “råde over åndsverket ved å fremstille eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, i opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller bearbeidelse, i annen litteratur- eller kunstart eller i annen teknikk” – som det heter i åndsverkloven §2. Standarder er litterære verk som er opphavsrettslig beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk mv (åndsverkloven) av 1961-05-12. Se Lovdata. Standard Norge fastsetter Norsk Standard og Standard Online forvalter rettighetene både på opphavsmanns- og utgiversiden. Når du kjøper en standard kjøper du et eksemplar av den, men du kjøper ikke rett til å kopiere den opp til kollegaer eller samarbeidspartnere. Trenger du flere eksemplarer må de kjøpes.

   DRM (Digital Rights Management). Produkter som er lagret på eller distribuert via digitale medier er tilrettelagt med DRM. Dette for å administrere tilgangen til de opphavsrettsbeskyttede produktene og fordi DRM sikrer tilgang til det til en hver tid gyldige produkt. Det vil si at det legges begrensninger på lagring, kopiering av innhold og utskrift. Kjøper kan ikke lagre, videresende dokumentet eller kopiere innhold av et lisensiert produkt. For mer informasjon, se vedlegg 5 Sluttbrukerlisens og vedlegg 6 for teknisk spesifikasjon av systemene.

   Beregning av tilgjengelighet. Tilgjengelighet = (Måleperiode – Nedetid x 100) / Måleperiode

   Måleperiode er 3 måneder (kvartalsvis)

   Nedetid er den tiden tjenesten ikke er tilgjengelig for Kjøper.

   Samtidige brukere. Antall samtidige brukere er det antall ansatte som samtidig kan være innlogget på tjenesten.

   Lokasjon: En fysisk adresse bedriften har tilhørighet på.

   1.2 Leveransen omfang

   Avtalen omfatter tilrettelegging og vedlikehold av lisensierte produkter i Abonnement på web med de begrensinger og vilkår som angitt nedenfor.

   Ved avtaleinngåelsen oppgir Kjøper det antall ansatte i bedriften som skal kunne bruke tjenesten samtidig (samtidige brukere). Når tjenesten skal benyttes på flere lokasjoner innenfor et konsern må det være minst én bruker per lokasjon og minst en lokasjon per land.

   Produktene er merket med beskyttet varemerke i henhold til Lov av 26. mars 2010 om beskyttelse av varemerker, og er vernet etter Lov av 12. mai 1961 om opphavsrett til åndsverk.

   Produktene som er lagret på eller distribuert via digitale medier er tilrettelagt med DRM. De ulike lisensierte produktene har ulik funksjonalitet og gir ulike bruksrettigheter. Funksjonalitet og bruksrettigheter til lisensierte produkter som er omfattet av denne avtalen på avtaleinngåelsestidspunktet er beskrevet i vedleggene angitt på avtalens forside. Vedleggene inneholder også informasjon om priser og betingelser som angår det lisensierte produktet. Avtalen innebærer rett til å ta i bruk andre lisensierte produkter til de til enhver tid gjeldende betingelser. Kjøper kan selv utvide innholdet i abonnementet i avtaleperioden og er selv ansvarlig for å sette seg inn i betingelser, funksjonalitet og bruksrettigheter. Når produktene legges til i abonnementet anses betingelsene for akseptert. Se de til en hver tid gyldige priser og betingelser.

   Denne avtalen omfatter enten skoleabonnement eller undervisningsabonnement. Omfanget vil fremkomme i vedlegg 4.

   1.3 Bakgrunn for avtalen

   Formålet med avtalen er å tilgjengeliggjøre standarder for bruk i undervisningen for å fremme kunnskap om standarder og bruk av standarder.

   1.3.1 Alternative abonnementskategorier for skoler

   a) Undervisningsabonnement
   Antall brukere (jfr. samtidige brukere) av abonnementet tilsvarer det antall personer som skal ha tilgang til abonnementet. Abonnementet har minimum 30 samtidige brukere, og inkluderer bruk for både lærere, administrativt personell og studenter. Skolen kan bruke abonnementet i undervisningen ved at hver student kan hente opp standarder fra bærbar eller stasjonær PC gjennom skolens LAN/WLAN. Når studentene slutter ved skolen har skolen ansvar for å påse at disse ikke lenger har elektronisk tilgang til Tjenesten. Skolen skal også påse at uvedkommende ikke får tilgangen til tjenesten. Ved opprettelse av URL-lenke kreves tilgang til skolens IP-adresse. Utskrifter er ikke inkludert i abonnementsprisen.

   Rabatterte utskrifter kan kjøpes av lærere, administrativt personell og studenter/elever gjennom vår nettbutikk ved bruk av en rabattkode. Rabatten er 70 % av listepris dersom standarden skrives ut fra nettbutikken. Dersom det ønskes trykket og innbundet eksemplar sendt i posten, er rabatten 50 %. Gjelder kun norsk standard. I tillegg til skolerabatten ytes det følgende kvantumsrabatter:

   • 10 % kvantumsrabatt ved kjøp av 25-99 standarder.
   • 15 % kvantumsrabatt ved kjøp av over 100 standarder.

   For å oppnå kvantumsrabatten må kjøper kontakte oss på salg@standard.no eller
   telefon 67 83 87 00.

   b) Lærerabonnement
   Abonnementet har minimum en 1-3 brukere lisens. Skolens ansatte gis tilgang til standardene og 3 personer kan ha tilgang samtidig. Læreren kan vise frem standardene via PC og projektor i timen.

   Når læreren/administrativt ansatte slutter ved skolen har skolen ansvar for å påse at disse ikke lenger har elektronisk tilgang til Tjenesten. Skolen skal også påse at uvedkommende ikke får tilgangen til tjenesten. Ved opprettelse av URL-lenke kreves tilgang til skolens IP-adresse.
   Utskrifter er ikke inkludert i abonnementsprisen.

   1.4 Standard Onlines ytelser og plikter

   Avtalen gir Kjøper rett til å benytte kolleksjon av produkter tilrettelagt i tjenesten.

   Det gis tilgang til produktene via Kjøpers abonnementsside på www.standard.no. Tilgang til produktene vil skje ved brukernavn og passord eller via IP-verifisert URL-innlogging.

   Produkter som blir trukket tilbake i løpet av et avtaleår vil som regel være tilgjengelig i tjenesten i en periode. Se vedlegg om produktspesifikke betingelser for konkret informasjon om det enkelte produkt. Dersom kjøper ønsker å abonnere videre på de tilbaketrukne produktene må dette avtales spesielt.

   Standard Online skal sørge for at tjenesten er tilgjengelig for kunden minimum 97 % av tiden mellom klokken 0800 og 1600 på virkedager. Tjenesten vil normalt være tilgjengelig for Kjøper også i tiden 1600 til 0800, i helgene og på offentlige høytidsdager, men manglende tilgjengelighet anses ikke som avtalebrudd fra Standard Onlines side.

   Faller tjenesten ut mellom 0800 og 1600 på virkedager betegnes dette som ukontrollert nedetid. Dersom ukontrollert nedetid i løpet av måleperioden overstiger 3 % har Kjøper krav på et forholdsmessig prisavslag på tjenesten. Slike krav må fremsettes samtidig med reklamasjonen, jmf. avtalens punkt 1.4. Prisavslaget vil bli beregnet ut fra driftstjenestens andel av det kvartalsvise vederlaget. Utover dette fraskriver Standard Online seg ethvert ansvar for ukontrollert nedetid.

   Kontrollert nedetid vil forekomme. Fortrinnsvis vil dette skje lørdager og søndager. Kontrollert nedetid kan imidlertid også forkomme mellom 1600 og 0800 alle dager. Kontrollert nedetid vil ikke tas med i beregningsgrunnlaget av tilgjengelighet. Kontrollert nedetid er den perioden Standard Online kan utføre planlagt vedlikehold og oppgradering. Dette kan medføre midlertidig redusert funksjonalitet for Kjøper, eventuelt at tjenesten gjøres utilgjengelig. Ved kontrollert nedetid vil Kjøper bli varslet senest 48 timer før vedlikeholdet/oppgraderingen av tjenesten gjennomføres.

   1.5 Reklamasjon

   Hvis Kjøper vil påberope seg mislighold må Kjøper uten ugrunnet opphold reklamere skriftlig og senest umiddelbart etter måleperiodens utløp.

   1.6 Kjøpers plikter

   Kjøpers bruk av filene er avhengig av abonnementets omfang. Det finnes to alternativer:

   • Undervisningsabonnement
   • Lærerabonnement

   Hvilket alternativ denne avtalen er omfattet av finnes i vedlegg 4.
   Kjøpers bruk av produktene begrenses til bedriftens egen interne virksomhet og ansatte, herunder virksomhetens underavdelinger og avdelingskontorer tilknyttet kjøpers intranett. Enhver ekstern distribusjon er ikke tillatt. Etter oppstart av tjenesten supplerer Kjøper selv nye produkter i tjenesten via Standard Onlines nettbutikk i henhold til de til en hver tid gjeldende betingelser, se Priser og betingelser for abonnement på web.

   Kjøper er kjent med at tjenesten kan ha innebygget tekniske sperrer eller sikkerhetssystemer for å lette Kjøpers oppfyllelse av avtalen, men at det likevel stilles særstilte krav til Kjøper for å forhindre misbruk, herunder uautorisert spredning, brudd på det opphavsrettslige beskyttelsesvern, feil antall samtidige brukere mv.

   Brudd på disse plikter fra Kjøpers side anses som vesentlig mislighold som gir Standard Online rett til å heve kontrakten og til å kreve erstatning i forhold til verdien på tapt salg. Det samme gjelder ved betalingsmislighold. Standard Online kan stenge Kjøpers abonnementstilgang ved betalingsmislighold, normalt etter 1. gangs påminnelse eller når Kjøper til tross for skriftlig påtale benytter tjenesten på en måte som medfører skade eller ulempe for Standard Online eller tredjepart for eksempel ved å benytte tjenesten i strid med loven eller bestemmelser i denne avtalen.

   Det vil ikke bli fratrekk på faktura for den perioden tjenesten er avstengt. Tjenesten vil bli gjenåpnet når faktura og evt. omkostninger er betalt.

   1.7 Pris

   Totalt vederlag, det vil si avtalt pris for denne avtalen på avtaleinngåelsestidspunktet, finnes i
   vedlegg 4.

   1.8 Prisregulering

   Vi tar forbehold om prisregulering som følge av normal prisstigning på standarder for øvrig og regulering av katalogpris, normalt i begynnelsen av hvert kalenderår.  Katalogprisene justeres basert på økning i konsumprisindeksen eller økning i pris på varer fra underleverandører. Vesentlig endring av innholdet i eller strukturen i en standard kan også medføre endringer i katalogprisene. Endring i avtalegrunnlaget som oppjustering av antall samtidige brukere eller økning av antall lisensierte produkter i løpet av avtaleperioden vil påvirke det totale vederlaget.

   1.9 Fakturering, forfall og morarenter

   Første fakturering foretas umiddelbart etter avtaleinngåelse og gjelder ut avtaleåret som er identisk med kalenderåret. Senere fakturering foretas årlig, normalt 1. tertial, og gjelder ut avtaleåret.

   Dersom nye lisensierte produkter eller nye brukere legges til i løpet av avtaleåret sendes det umiddelbart tilleggsfaktura for tilleggsvederlaget ut avtaleåret.

   Standard betalingsbetingelser er 20 dager. Ved forsinket betaling påløper renter i samsvar med lov om forsinkelsesrenter. Dersom purring må foretas påløper det purregebyr.

   1.10 Konfidensialitet

   Konkurranserelatert informasjon som partene får tilgang til som følge av samarbeid skal behandles konfidensielt. Ved tvil om hvorvidt tilgjengelig informasjon bør behandles konfidensielt eller ikke, skal den andre part konsulteres for avklaring.

   1.11 Overdragelse

   Rettigheter eller forpliktelser etter avtalen kan ikke overdras eller på noen måte overføres til andre uten skriftlig samtykke fra Standard Online.

   1.12 Avtalens varighet

   Avtalen løper i 2 år i tillegg til det året avtalen inngås. Avtalen forlenges deretter automatisk for 1 år av gangen med mindre ingen av partene sier den opp innen 31. oktober i det siste avtaleåret.

   Dersom Kjøper ønsker å ta ut noen av produktene som har ligget i tjenesten i minimum 3 år eller redusere antall brukere etter utløpet av treårsperioden, må dette avtales med Standard Online spesielt innen 31. oktober i det siste avtaleåret.

   Produkter som har ligget i tjenesten i mindre enn 3 år når avtalen sies opp kan bli etterfakturert den prisen som ble betalt ved avtaleinngåelse pr. kvartal ganget med gjenstående kvartaler.

   Spesielle betingelser vedrørende avtalens varighet og produkter i tjenesten knyttet til leveranse fra konkrete underleverandører reguleres i egne vedlegg.

   1.13 Konflikter

   Tvist om innholdet eller gjennomføringen av avtalen skal forsøkes løst ved forhandlinger. Fører ikke forhandlingene frem kan hver av partene kreve saken avgjort ved ordinær rettergang med mindre partene blir enige om å la tvisten avgjøres ved voldgift. Avtalt verneting er Asker & Bærum tingrett.

    

   Vedlegg 2 - Tjenesten Abonnement på web

   Tjenesten sikrer at oppdaterte og gyldige produkter alltid er tilgjengelige. Den gir også mulighet for å abonnere på tilbaketrukne standarder ved behov. Produktene som legges til i tjenesten er øyeblikkelig tilgjengelige når kjøpet er gjennomført. Kjøper velger selv mellom abonnement på emnekategorier (ICS), samlinger eller abonnement satt sammen av enkeltprodukter.  Vi kan tilby både online og offline løsning og mulighet for å abonnere på lenker til standardene som kan legges til i bedriftsinterne dokumenter.  Kjøpers administrator kan kategorisere standardene, samt utvide innholdet i tjenesten etter behov etter de til en hver tid gjeldende priser og betingelser.

   2.1 Etablering og årlig vederlag for teknisk vedlikehold/support av Abonnement på web

   Pris for etablering og årlig vederlag for teknisk vedlikehold/support fremkommer i vedlegg 4.

   2.2 Totalt årlig vederlag

   Det totale årlige vederlaget for Tjenesten inkl. lisensierte produkter er oppsummert i vedlegg 4.

   2.3 Hjelp til tilrettelegging av standarder i tjenesten

   Dersom det ønskes kan Standard Online ved oppstart tilrettelegge standarder i tjenesten, eventuelt også gjennomgå lister over tidligere kjøpte standarder for å tilrettelegge disse i tjenesten for kjøper. Dette avtales særskilt og prises etter avtale basert på den til en hver tid gjeldende timepriser.

   2.4 Merverdiavgift

   Alle priser er oppgitt ekskl. mva.

   Vedlegg 3.1 Betingelser for Abonnement på standarder

    

   Vedlegg 3.2 - Betingelser for Abonnement på standardsamlinger

   Standardsamlinger er ferdig sammensatte utvalg av viktige standarder innenfor spesifikke emner.

   3.2.1 Utskrifter

   Rabatterte utskrifter kan kjøpes av lærere, administrativt personell og studenter/elever gjennom vår nettbutikk ved bruk av en rabattkode. Rabatten er 70 % av listepris dersom standarden skrives ut fra nettbutikken. Dersom det ønskes trykket og innbundet eksemplar sendt i posten, er rabatten 50 %. Gjelder kun Norsk Standard.

   3.2.2 Offlineløsning

   Løsningen gir mulighet for lesetilgang til standardene i samlingen i abonnementet uten å være tilkoblet internett. Standardene i samlingen kan lagres lokalt hos den enkelte bruker. Filen termineres etter 30 dager for å sikre bruk av oppdaterte og gyldige standarder. Standarden i samlingen kan så lastes ned på nytt ved behov. Prisen på denne tjenesten er 10 % av den årlige abonnementsprisen. Velger Kjøper tjenesten Offlineløsning i tillegg til abonnement på web vil det fremkomme i vedlegg 4 med pris.

   3.2.3 Direktelenker

   Kjøper kan abonnere på lenker til standarder i samlingen i sitt abonnement som kan brukes i Kjøpers interne dokumenter. Lenker som legges i slike dokumenter vil bringe brukerne direkte til standarden. Lenkene er statiske og egner seg i dokumenter som skal vise til en bestemt standard også for ettertiden. Velger Kjøper tjenesten Direktelenker i tillegg til abonnement på web vil det fremkomme i vedlegg 4 med pris.

   Skal man lenke til den til en hver tid gyldige standard må man enten oppdatere lenker i interne dokumenter hver gang det kommer en revisjon eller bruke dynamiske lenker. Dynamiske lenker kan vi utvikle på forespørsel etter gjeldende timepris.

   3.2.4 Abonnementspris for samlinger

   Prisen på standardsamlinger generelt er dynamisk, dvs. at prisen endres når innholdet i samlingen endres. Abonnementspriser vil i avtaleåret baseres på gjeldende listepris for samlingen ved kjøp. Prisen baseres på antall samtidige brukere og forutsetter en avtaleperiode på 2 år etter avtaleinngåelsesåret. Påfølgende år beregnes prisen basert på gjeldende listepris for samlingen per 1. januar.

   For NS 3420 samlingene betales en inngangspris basert på antall samtidige brukere og omfanget av samlingen. Påfølgende år betales en fast, årlig vedlikeholdspris.
   Årlig abonnementspris for denne avtalen er spesifisert i vedlegg 4.

   3.2.5 Prising av utgåtte samlinger i abonnement

   Standarder som inngår i samlingen kan abonneres på separat, men samlingen som sådan kan ikke abonneres på som tilbaketrukket. For betingelser, se Priser og betingelser for abonnement på web, vedlegg 3.1.

   Vedlegg 3.3 - Betingelser for Abonnement på eBok

    

   Vedlegg 3.4 - Betingelser for Abonnement på eBlanketter

    

   Vedlegg 3.5 - Betingelser for Abonnement på varekategorier fra Thomson Reuters

    

   Vedlegg 3.6 - Betingelser for Abonnement på Service Dokumenter fra DNV

    

   Vedlegg 4 - totalt vederlag for avtalen

    

   Vedlegg 5 - Sluttbrukerlisens

    

   Vedlegg 6: Tekniske spesifikasjoner og krav for tjenester levert av Standard Online AS.

    

    

    

    

    

  • Avtaler om abonnement på web for kommuner

   Avtale om bruk av elektroniske blanketter levert gjennom Standard Online AS

   1. Avtaleparter

   XXX Kommune (Kommunen)
   Standard Online AS (heretter SO)

   2. Avtalens formål

   Tilgjengeliggjøre de til enhver tid gjeldende plan- og bygningsblanketter gjennom kommunen til fri bruk av kommunens innbyggere eller privatpersoner som eier eiendom i kommunen.

   3. Avtalens omfang

   Avtalen omfatter SO e-blankett modul for enkelt utfylling av e-blanketter.  Avtalen omfatter blanketter i henhold til vedlegg 1. Blankettene er ment brukt av innbyggere og andre privatpersoner, og ikke av profesjonelle aktører i byggenæringen.

   4. Pris

   Kommunen skal betale vederlag i henhold til priser i vedlegg 2.

   5. Avtalens varighet, oppsigelse og oppfølging

   Avtalen gjelder fra xx 2010 til 31. desember 2011. Avtalen vil deretter bli automatisk fornyet hvis den ikke sies opp med 2 måneders varsel eller senest innen 31. oktober i avtaleåret. 

   6. Avtalepartenes retter og plikter

   6.1. Kommunen

   • Skal betale i henhold til bestemmelsene i pkt. 4 og avtalt pris, se vedlegg 2. ◦Teksten på løsningens forside skal ligge der uforandret, evt. tillegg eller endringer må avklares med SO.
   • Kommunen skal selv yte support ovenfor sine innbyggere/brukere av løsningen.

   6.2. SO

   • SO gjør blankettene tilgjengelig gjennom en elektronisk løsning tilrettelagt av SO i henhold til løsningsbeskrivelsen i vedlegg 3.
   • SO skal yte support til Kommunen ved kontaktperson navngitt i vedlegg 4.

   7. Ansvarsbegrensing

   SO er ikke ansvarlig for blankettenes innhold. Spørsmål om innhold rettets til Blankettkomiteen i regi av Standard Norge fra Kommunen, ikke fra kommunens innbyggere/brukere av løsningen.

   Kommunen er inneforstått med og aksepterer at de forpliktelser som SO og/eller opphavsrettsinnehaveren har når det gjelder e-blankett modulen med innhold og funksjoner (heretter kalt Produktet), reguleres av denne avtale, og at Produktet kun kan brukes i henhold til de bestemmelser avtalen setter.

   Brukerne av e-blankettene er selv ansvarlig for konsekvensene av anvendelsen av Produktet, det være seg enten denne anvendelsen skjer i samsvar med bestemmelsene i Avtalen eller ikke. Selv om SO og/eller Opphavsrettsinnehaveren har vært klar over risikoen for dette, har verken SO og/eller opphavsrettsinnehaveren ansvar for det være seg indirekte skader og kostnader eller for direkte skader som firmaet, de ansatte, agenter eller tredje person kan komme til å berøres av.

   8. Mislighold

   Ved vesentlige mislighold i henhold til avtalens pkt. 6.1 vil SO kunne heve avtalen med øyeblikkelig virkning og kreve erstattet eventuelt faktisk tap misligholdet har påført SO.

   9. Konfidensialitet

   Konkurranserelatert informasjon som partene får tilgang til som følge av samarbeidet, skal behandles konfidensielt. Ved tvil om tilgjengelig informasjon bør behandles konfidensielt, skal den andre part konsulteres for avklaring.

   10. Overdragelse

   Rettigheter eller forpliktelser etter avtalen kan ikke overdras eller på noen måte overføres til andre uten skriftlig samtykke fra SO.

   11. Tvister

   Partene vedtar Asker og Bærum tingsrett som verneting ved tvister som måtte oppstå vedrørende avtalen.

   12. Avtalen er utstedt i to eksemplarer, ett til hver av partene

   Lysaker, dato
    

   XXX Kommune           For Standard Online AS
    
    
    
   Vedlegg
   Vedlegg 1 - e-blanketter omfattet av avtalen
   Vedlegg 2 - Vederlag for tjenesten
   Vedlegg 3 - Løsningsbeskrivelse
   Vedlegg 4 - Avtalens kontaktpersoner

    

   Last ned avtale om abonnement på web for kommuner inkl. vedlegg på pdf

 • Skoler og studenter

  • Abonnementavtale for skoler

   Det er enkelt å bruke standarder i undervisningen. Standard Online tilbyr abonnement på web for skoler og undervisningsinstitusjoner som inkluderer tilgang til standarder for lærere og administrativt personell, samt gode løsninger og rabatter for elever og studenter.

   Det tilbys følgende abonnementer:

   1. Undervisningsabonnement
   Abonnementet har minimum 30 samtidige brukere og inkluderer bruk for både lærere, administrativt personell og studenter/elever. Skolen kan bruke abonnementet i undervisningen ved at hver student kan hente opp standarder fra bærbar eller stasjonær PC gjennom skolens LAN/WLAN eller alternativt gjennom skolens ip-område. Utskrifter er ikke inkludert.
    
   2. Lærerabonnement
   Abonnementet har minimum en 1-3 brukerlisens. Skolens ansatte gis tilgang til standardene og 3 personer kan ha tilgang samtidig. Læreren kan vise frem standardene via PC og projektor i timen. Utskrifter er ikke inkludert.

   Store rabatter for kjøp av utskrifter gjennom vår nettbutikk

   Rabatterte utskrifter kan kjøpes av lærere, administrativt personell og studenter/elever gjennom vår nettbutikk, ved bruk av en rabattkode. Det ytes følgende rabatter:

   • 70 % skolerabatt av listeprisen hvis kjøper skriver ut standarden selv.
   • 50 % skolerabatt av listepris for ferdig utskrevet og innbundet standard (gjelder kun Norsk Standard).

   Abonnementspris

   Prisen på abonnementet vil avhenge av antall samtidige brukere og antall standarder man ønsker å ha i abonnementet, og derved av pensumslisten til det enkelte studium.

   Klassesett

   Noen skoler/undervisningsinstitusjoner ønsker standarder som klassesett i papirform. Det ytes da følgende rabatter:

   • 50 % rabatt fra første eksemplar ved kjøp av Norsk Standard.
   • 50 % rabatt fra første eksemplar ved kjøp av Norsk Elektroteknisk norm.

   Kjøp av klassesett for skoler med abonnementsavtale

   I tillegg til skolerabatten ytes det følgende kvantumsrabatter:

   • 10 % kvantumsrabatt ved kjøp av 25-99 standarder i klassesett. Totalrabatt 60 %.
   • 15 % kvantumsrabatt ved kjøp av over 100 i klassesett. Totalrabatt 65 %.

   Formålet med abonnementsavtalen og enkel tilgang til sterkt rabatterte standarder er å tilgjengeliggjøre standarder for bruk i undervisingen for å fremme kunnskap om og bruk av standarder. Samtidig ønsker vi å sikre at studenter, lærere og administrativt personell ved studiestedene kjenner til at standardene er opphavsrettslig beskyttet og at kopiering er ulovlig.

   Bestill abonnementsavtale for skole

   Kontakt en av våre hyggelige selgere på salg@standard.no eller 67 83 87 00. Vi stiller også gjerne til møter for nærmere informasjon og diskusjon rundt en avtale.
    
   Les vår Avtale om abonnement på web for skoler

   Kjøp av enkeltvise standarder

   Standarder kan også kjøpes enkeltvis utenom abonnement av skoler og studenter. Les mer om våre rabattordninger for skoler og elever.

  • Rabatter til skoler og studenter

   Enkel og rimelig tilgang til standarder for skoler og studenter under utdanning.

   Student

   Studentabonnement
   Et studentabonnement gir deg som student lesetilgang til NS, IEC, ISO og NEK standarder, som utgjør over 50 000 gyldige standarder.

   Studentabonnement koster kr 500,- inkl. mva. i året. Abonnementet gjelder fra 1. juli til 1. juli påfølgende år. Fra første januar reduseres prisen med 30 % for tilgang frem til 1. juli.

   Etter at man har kjøpt et abonnement søker du opp de standardene du trenger fra vårt sortiment i nettbutikken. Du kan også favorittmerker dine mest aktuelle standarder for enklere tilgang neste gang. OBS! Pass på å være innlogget.

   Det tilkommer også rabatter ved utskrifter og kjøp av trykket og innbundet eksemplar av standarder.
    
   Les mer om og kjøp et studentabonnement

   Rabatter på enkeltkjøp av standarder
   Er du student får du store rabatter ved kjøp av standarder. Rabattsatsene er litt forskjellige avhengig av de forskjellige leverandørene:

   • Norsk Standard (NS): 50 % rabatt fra første eksemplar
   • Norsk Elektroteknisk norm (NEK): 50 % fra første eksemplar.
   • Har din skole abonnementsavtale får du 70 % rabatt på utskrifter av standarder og normer. (Ta kontakt med din skole eller oss for å undersøke om dere har en slik avtale. Har din skole avtale kan du benytte tilsendt rabattkode.)

   Standarder og normer vannmerkes med "SKOLEEKSEMPLAR".
   Standardsamlinger, håndbøker og produkter innkjøpt fra andre leverandører har ikke rabatt.

   Kjøp en standard
   Bestill på telefon 67 83 87 00 eller på e-post salg@standard.no.
   Du må sende oss kopi av gyldig studentbevis for å få studentrabatt. Betaling skjer ved forsendelse med postoppkrav, evt. med kredittkort (Visa/Mastercard).

   Lærere

   Er du lærer og skal implementere standarder i dine studenters pensum, er det flere måter du kan skaffe rimelige standarder for bruk i undervisningen. Studentene kan få studentrabatt på enkeltkjøp av standarder eller skolen kan inngå abonnementsavtale for gunstigere priser for både skolen og studentene.
    
   Avhengig av ditt behov i undervisningssituasjonen kan vi tilby to forskjellige abonnementer:

   • Et lærerabonnement gir skolens ansatte tilgang til standardene, og læreren kan vise frem standardene via PC og projektor i timen.
   • Et undervisningsabonnement inkluderer bruk for både lærere, administrativt personell og studenter/elever. Denne abonnementstypen gir dessuten studenter opp mot 70 % rabatt på utskrifter av standarder.

   Kjøp standarder til undervisningen
   Vi hjelper deg på telefon 67 83 87 00 eller e-post salg@standard.no

   Skole

   Skoler og undervisningsinstitusjoner kan tegne abonnementsavtale som inkluderer tilgang til standarder for lærere og administrativt personell, samt gode løsninger og rabatter for elever og studenter. Standarder, normer og samlinger legges enkelt inn i abonnementet og vil alltid være tilgjengelig for brukerne. Avhengig av skolens behov kan du velge blant to forskjellige abonnementstyper:

   • Et lærerabonnement gir skolens ansatte tilgang til standardene, og læreren kan vise frem standardene via PC og projektor i timen.
   • Et undervisningsabonnement inkluderer bruk for både lærere, administrativt personell og studenter/elever. Denne abonnementstypen gir dessuten studenter opp mot 70 % rabatt på utskrifter av standarder.

   Les mer om abonnementsavtale for skoler

   Bestill abonnementsavtale for skole
   Vi hjelper deg på telefon 67 83 87 00 eller e-post salg@standard.no

  • Studentabonnement - hvordan registrere seg som bruker?

   Et studentabonnement gir deg som student lesetilgang til NS, IEC, ISO og NEK standarder, som utgjør over 50 000 gyldige standarder. Her følger en brukerveiledning for hvordan du kjøper og bruker et studentabonnement.

   1Gå til registrer deg som ny bruker

   På www.standard.no, oppe til høyre på siden, klikker du på "ny bruker":

   Gå til registrer deg som ny bruker

   2Registrer bruker

   Inne i registreringsbildet velger du å registrere deg som "Student". Dette er nødvendig for at du skal få rettigheter til å kjøpe studentabonnementet.

   Velg student ved registrering

   3Fyll ut studentinformasjon

   Deretter fyller du ut "studentinformasjon". Legg inn ditt studentnummer og velg lærested fra nedtrekksmenyen. Finnes ditt lærested ikke i nedtrekksmenyen kan du kontakte oss på salg@standard.no slik at vi kan legge det inn for deg.

    

    

   4Fyll ut innloggingsinformasjon

   Neste skritt er å fyllle ut "innloggingsinformasjon". Kun epostadresser fra gyldige læresteder blir akseptert. Hvis epostadressen fra ditt lærested ikke fungerer, kan du ta kontakt med oss på salg@standard.no.

    

   5Fullfør registreringen

   Nå fyller du ut "Brukerinformasjon", "Leveringsadresse" og "Passord, og klikker på knappen "Registrer meg som ny bruker".

   Du er nå registrert som studentbruker på standard.no, og kan kjøpe produktet "Studentabonnement".

   Skrive ut denne brukerveiledningen? Last ned PDF.

  • Studentabonnement - hvordan tegne abonnement?

   Et studentabonnement gir deg som student lesetilgang til NS, IEC, ISO og NEK standarder, som utgjør over 50 000 gyldige standarder. Her følger en brukerveiledning for hvordan du kjøper et studentabonnement.

   1Logg inn

   Klikk på "logg inn" oppe til høyre på siden.

    

   2Logg deg inn

   Logg deg på med brukernavnet og passordet du valgte da du registrerte deg som bruker:

    

    

   Du vil nå se på toppen av siden at du er innlogget:

    

   3Søk etter studentabonnement

   Oppe på midten av nettsiden finnes det et søkefelt. Skriv "Studentabonnement" i søkefeltet, og klikk "søk":

    

    

   Du får nå frem søkeresultatet, og du kan legge produktet "studentabonnement" i handlevogna:

    

   4Klikk på handlevognknappen

   Etter at du har lagt varen i handlevognen, vil feltet oppe til høyre på siden endre seg, og du vil se at du har 1 produkt i handlevognen. Klikk på handlevognknappen:

    

    

   I handlevognen følger du anvisningene for betaling.

   5Aktiver studentlisens

   Etter at du har betalt for varen, kommer du til "kvitteringssiden". Her er det viktig at du klikker på den blå boksen "Aktiver studentlisens":

    

    

   Du er nå klar til å ta i bruk ditt studentabonnement.

   Skrive ut denne brukerveiledningen? Last ned PDF.

  • Studentabonnement - hvor er standardene mine?

   Et studentabonnement gir deg som student lesetilgang til NS, IEC, ISO og NEK standarder, som utgjør over 50 000 gyldige standarder. Her følger en brukerveiledning for hvordan du bruker studentabonnementet.

   1Klikk på fanen "abonnement"

   Når du har kjøpt produktet, aktivert studentlisensen og er innlogget, kan du klikke på fanen "abonnement":

    

   Ved å klikke på fanen kommer du til denne siden:

    

    

   2Søk etter standard

   Foreløpig vil du se at det ikke ligger noen standarder i abonnementet. Det er fordi du ikke har lagt til noen favoritter enda. Studentabonnementet er lagt opp slik at du søker etter det du er ute etter i søkefeltet øverst på siden:

    

   3Vis hele standarden

   Etter å ha søkt på for eksempel "9001" vil du få frem et søkeresultat, der alle standardene du har tilgang til gjennom ditt studentabonnement har en knapp der det står "Vis hele standarden":

    

   4Lagre standarder som "favoritter"

   Når du har fått et relevant treff, og ønsker lett å finne tilbake til den aktuelle standarden ved en senere anledning, kan du klikke på den grå stjernen. Den vil da endre farge til gul:

    

   5Finn igjen favorittene dine

   Neste gang du klikker på fanen "Abonnement", vil du finne igjen favorittene dine her:

    

    

   Dersom du ønsker å fjerne standarder fra "Mine favoritter", klikker du bare på den gule stjernen slik at den blir grå igjen.

   Skrive ut denne veiledningen? Last ned PDF.

  • Studentabonnement - hvordan kjøpe rabatterte standarder?

   Et studentabonnement gir deg som student lesetilgang til NS, IEC, ISO og NEK standarder, som utgjør over 50 000 gyldige standarder. Her følger en brukerveiledning for hvordan du som har et studentabonnement kjøper rabatterte standarder.

   1Klikk på "Kjøp utenom abonnement" i søkeresultatet

   Søk etter en standard du trenger utskrift av, og klikk på "Kjøp utenom abonnement":

    

   2Velg mellom leveringsalternativene

   Du kan nå velge mellom "Skriv ut selv" (gir 70 % rabatt) og "Trykket og innbundet" (Gir 50 % rabatt):

    

   Klikk på ønsket leveringsmåte, og gå deretter til handlevognen på toppen av siden. Følg deretter anvisningene for betaling.

   Skrive ut denne brukerveiledningen? Last ned PDF.

 • Opphavsrett

  • Generelt om opphavsrett

   Opphavsrett innebærer enerett til å "råde over åndsverket ved å fremstille eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, i opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller bearbeidelse, i annen litteratur- eller kunstart eller i annen teknikk", som det heter i åndsverklovens § 2.

   Standarder er litterære verk som er opphavsrettslig beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven) av 1961-05-12. Se Lovdata. Standard Norge fastsetter Norsk Standard, og Standard Online forvalter rettighetene både på opphavsmanns- og utgiversiden.

   Kontakt oss dersom du har spørsmål om opphavsrett

  • Bruk og kopiering

   Når du ønsker å gjengi noe fra en standard, må du kontakte Standard Online og be om tillatelse. Det gjelder uansett om det er snakk om hele standarden eller utdrag fra den, om det er en gyldig standard eller om det er et utkast (draft), om det er en norsk eller internasjonal standard. Det gjelder uavhengig om det er tekst, tabeller eller illustrasjoner det er snakk om. Det omfatter alle slags formater, som f eks kopier tatt på kopimaskin, telefaks, avskrift, avtegning, fotografi, scanning til et elektronisk dokument, "klipp-og-lim" til en e-post, databaseformat, oversettelse eller bearbeidelse.

   En standard er et anbefalt dokument, ikke en lov. Lover, forskrifter, rettsavgjørelser og andre vedtak av offentlig myndighet er uten vern i henhold til åndsverklovens § 9. Det er henvist til standarder i ulike forskrifter, men så lenge ikke standardens tekst er gjengitt direkte i forskriften, er standarden et selvstendig verk med opphavsrettslig vern.

   Når du kjøper en standard, kjøper du et eksemplar av den, men du kjøper ikke rett til å kopiere den opp til kolleger eller samarbeidspartnere. Trenger du flere eksemplarer, kjøper du det, eller registrerer riktig antall samtidige brukere for elektronisk tilgang til standarden.

   Det er hovedregelen, men det finnes noen unntak. Det kanskje viktigste unntaket gjelder såkalt "privat bruk". Det innebærer at du, innenfor den private sfære, kan ta kopier som du benytter der. De fleste standarder brukes imidlertid i jobbsammenheng. Da vil privat bruk f eks innebære at du kan ta en kopi av et udrag fra en standard for å lese på toget hjem, for å forberede deg til et møte dagen etter. Men det betyr ikke at du kan dele ut kopier til dine kolleger eller samarbeidspartnere i møtet.

   Åndsverkloven sier i § 22 at "Det er tillatt å sitere fra et offentliggjort verk i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger". Et sitat vil normalt utgjøre en mindre del av et verk, f eks en setning eller to, eller et avsnitt. For en standard kan det f eks være å vise en formel, rekkefølgen i en fremgangsmåte eller en innholdsfortegnelse. Det er ikke i tråd med god skikk å sitere en hel standard!

   Oversettelse og bearbeidelse innebærer at standarden får en annen form. Det blir ikke mindre gjengivelse om det legges inn egen tekst mellom utdrage fra en standard, men det kan være spørsmål om utdragene er så begrensede at det faller inn under sitatretten. Er du i tvil, ta kontakt med Standard Online. Husk at kopier ikke skal erstatte kjøp av originalverket.

   Kontakt oss dersom du har spørsmål om opphavsrett

  • Opphavsrett og komitemedlemmer

   I komitéarbeid, overdrar de enkelte komitémedlemmene opphavsrett til sine bidrag i standardiseringsarbeidet, til den aktuelle standardiserings­organisasjonen (f eks Standard Norge, ISO, IEC, CEN, CENELEC osv). Organisasjonene overdrar bruksrettighetene til de nasjonale representantene, f eks Standard Norge. Det betyr at selv om du eller din virksomhet har bidratt aktivt i standardiseringsarbeidet, har du likevel ikke rett til å kopiere og spre standarder eller forslag (draft).

   Kontakt oss dersom du har spørsmål om opphavsrett

  • Gjengivelsesavtale

   Det er vårt mål at brukere kjenner til nytten av standarder, f eks gjennom krav til varer og tjenester, spesifikasjon ved kjøp og salg, regler for prøving, sertifisering, akkreditering eller gjennom beskrivelser som grunnlag for oppfølging av nasjonale lover og forskrifter. Frembringelsen av standarder finansieres via salg av standarder. Ved kopiering uten tillatelse, undergraves frembringelsen av standarder du og andre kunne hatt nytte av senere. Kopiering uten tillatelse kan i henhold til åndsverkloven straffes med bøter, fengsel og inndragning.

   Det er ikke vanskelig å forholde seg til åndsverklovens regler, men det krever at vi husker på å spørre om tillatelse for bruk av andres "eiendom". Reglene om opphavsmannens enerett er de samme om det er snakk om en standard, en veiledning, eller f eks annen fagtekst.

   Dersom du trenger å gjengi tekst, tabeller eller andre utdrag fra en standard, f eks på lysark, i kursmappe, i brosjyrer eller på nettsider, må du kontakte Standard Online og få tillatelse til gjengivelse mot vederlag. Et alternativ til å gjengi f eks i kurssammenheng, kan være å kjøpe et antall av standarden. Standard Online tilbyr profesjonelle kursarrangører kvantumsrabatt.

   Kontakt oss dersom du har spørsmål om gjengivelse

 • Abonnement

  • Brukerveiledninger
  • Legge til produkter i abonnement

   1Søk etter standarden i søkefeltet

   Hvis du søker etter en tilbaketrukket standard og ikke fikk treff, må du krysse av i boksen "Inkluder tilbaketrukne standarder i resultatet."

    

   2Abonnerer ditt firma allerede på standarden?

   Da vil den vises i fanen "Abonnement":

    

   3Abonnerer ditt firma ikke på standarden?

   Da vil den vises under fanen "Standarder":

    

   4Klikk på knappen "abonnement på web" for å legge til standarden i abonnementet

   5Gå til handlevogn øverst på siden

   Her bekrefter du og gjennomfører kjøpet:

    

   6Gå til "velg betalingsmåte"

   7Fyll ut felter

   Legg inn kundereferanse og bestillings/prosjektnummer i feltene som er avsatt for dette:

    

   8Send bestilling

   Gå til bunnen av siden og kryss av for at du har lest og akseptert salgs-betingelsene. Deretter klikker du "Send bestilling":

    

   9Gå til abonnementssiden

   Du har nå kommet til kvitteringssiden, der du kan gå direkte til abonnementet ditt ved å klikke på lenken "Gå til abonnementsside":

    

   10Abonnementssiden

   Det nye produktet vises foreløpig under "Nye standarder" på abonnementssiden. I løpet av kort tid flytter det seg over i fanen "standarder":

    

    

   Vil du skrive ut denne brukerveiledningen? Last ned PDF.

  • Administrere abonnementet

   I denne veiledningen skal vi gå igjennom de forskjellige funksjonene som er tilgjengelige for administrator av et abonnement på web.

   1Gå til abonnementet ditt

   For å gå til abonnementet ditt klikker du på den blå fanen "Abonnement":

    

   2Administratormenyen

   Administratormenyen ligger oppe til høyre når du er inne i abonnementet ditt:

    

   3Administrer brukere

   Her setter du tilgangsnivå for brukerne, registrerer nye brukere, redigerer brukere og tildeler roller:

    

   4Registrer ny bruker

   Nye brukere registreres med fornavn, eventuelt mellomnavn, etternavn og e-post adresse. 

    

    

   Nettbutikk-tilgang betyr hvilket tilgangsnivå brukerne skal ha. Når en ny bruker skal registreres kan du velge mellom følgende roller:


   Enkeltkjøp
   Brukeren kan se på standardene i abonnementet, men kan ikke legge til nye standarder. Han kan kjøpe standarder utenom abonnementet, med faktura til bedriften. 

   Ingen kjøpsrett
   Brukeren kan kun se på standardene i abonnementet. 

   Administrator
   Brukeren får fulle administratorrettigheter. 

   NB! Hvis brukerne skal ha tillatelse til utskrift, må du huke av i boksen "Tillat utskrift".

   Dersom deres abonnement også inkluderer eBlanketter, må du som er administrator for abonnementet tildele/begrense tilgang til tjenesten.

    

    

   Under valget "omfang" har du to valg:

   Alle
   Du kan velge at brukeren skal ha tilgang til "alle". Det betyr at brukeren kan se/redigere alle blanketter - også de som er opprettet av andre brukere. 

   Personlige
   Velger du at brukeren skal ha tilgang til "personlige" får han kun tilgang til blanketter han selv har opprettet. 

   5Antall treff per side

   Menyvalget "Antall treff per side" i administratormenyen gir mulighet for å velge hvor mange treff som vises på søkeresultatsiden. Du kan velge mellom 10, 20 og 50:

    

   6Fakturahistorikk

   Fakturahistorikk viser oversikt over fakturaer sendt til kundenummeret du har logget deg inn på:

    

    

   NB! Noen kunder har fakturamottak med eget kundenummer. Da vil oversikten over fakturaene kun vises på kundenummeret som tilhører fakturamottaket.

   7Firmainnstillinger

   Under firmainnstillinger velger du følgende:

   Du velger hvorvidt alle brukere skal logge seg på ved bruk av eget brukernavn og passord.

   Du kan sette en "brukermal" slik at nye brukere automatisk får de innstillingene du  har bestemt at skal gjelde.

   Du kan sette på funksjonen "Send handlevogn" slik at brukere uten kjøpsrettigheter skal kunne sende handlevogn til deg eller andre administratorer.

    

   8Innsendte handlevogner

   Dette menyvalger gir deg oversikt over handlevogner brukerne av abonnementet har sendt. Her har du mulighet til å endre, slette eller godkjenne den innsendte handlevogna.

    

   9Rediger kategorier

   Menyvalget "Rediger kategorier" gjør det mulig for deg å sortere standardene i kategorier du selv definerer.

   Velg navn på kategorien og klikk "Legg til":

    

    

   Deretter søker du opp standardene du ønsker å kategorisere, og klikker på "Rediger":

    

    

   Så velger du kategori og kontaktperson (begge må velges) og klikker "Lagre":

    

   10Rediger melding

   Menyvalget "rediger melding" gir deg mulighet til å legge inn viktige meldinger til brukerne av abonnementsløsningen:

    

    

   Husk å huke av for "Vis melding til dine brukere".

   11Statistikk

   Menyvalget "statistikk" gir deg informasjon om bruken av abonnementet.

   Antall pålogginger viser kun oversikt over hvilken IP-adresse som har vært pålogget til enhver tid.

   Antall nedlastinger viser hvilke standarder som er benyttet i abonnementet, i stigende rekkefølge.

    

    

   NB! Pass på at det alltid er krysset av i boksen "innsamling aktivert". I motsatt fall vil du miste den innsamlede statistikken.

   Ved å klikke på "Detaljer" kan du se hvilke IP-adresser som har logget inn på abonnementet med "Suksess" eller "Wrong IP":

    

   12Vis blankettstatus

   Menypunktet "Vis blankettstatus" viser antall blanketter det er færre enn 10 igjen av. Her kan du legge til ekstra blanketter - minimumsantallet er 10.

    

    

   For oversikt over eBlankettene dine, gå til fanen Abonnement, eBlanketter og "Tilgjengelige". 

    

    

   Klikk på "Status" for å vise gyldige eBlanketter. Du kan også kjøpe nye blanketter herfra dersom du ikke har flere ledige blanketter igjen.

    

   13Vis utskrifter

   Menyvalget "Vis utskrifter" viser antall utskrifter som er igjen per standard, og gir mulighet for å kjøpe flere.

   Vi anbefaler at du sjekker denne funksjonen jevnlig, slik at brukerne til enhver tid har tilstrekkelige utskrifter.

    

    

    

   Vil du skrive ut denne brukerveiledningen? Last ned PDF.

 • Priser og betingelser for abonnement på web

  • Oversikt over priser og betingelser

   Avtale om abonnement på web består av flere vedlegg som inneholder informasjon og betingelser for de forskjellige tjenestene/produktene avtalen kan omfatte.

   Selv om avtalen på tidspunktet for inngåelse ikke omfatter alle tjenestene/produktene, åpnes det for at kjøper kan legge til disse etter behov. Det forutsettes at kjøper setter seg inn i det enkelte vedleggs betingelser før tjenesten tas i bruk. Vedleggene oppdateres med jevne mellomrom etterhvert som det tilkommer nye muligheter og tjenester. Denne siden inneholder den til enhver tid gjeldende informasjonen om vedleggene, samt priser på de forskjellige produktene.

   Vedlegg 1 - Definisjoner og generelle avtalevilkår

   Vedlegg 2 - Tjenesten Abonnement på web

   Vedlegg 3.1 - Betingelser for Abonnement på standarder

   Vedlegg 3.2 - Betingelser for Abonnement på standardsamlinger

   Vedlegg 3.3 - Betingelser for Abonnement på eBok

   Vedlegg 3.4 Betingelser for Abonnement på eBlanketter, som gjelder ved avtaleinngåelse

   Vedlegg 3.5 Betingelser for Abonnement på varekategorier fra Thomson Reuters

   Vedlegg 3.6 Betingelser for Abonnement på Service Dokumenter fra DNV

   Vedlegg 4 - Totalt vederlag for avtalen, avtalens pris for valgt produkt.

   Vedlegg 5 - Sluttbrukerlisens

   Vedlegg 6 - Tekniske spesifikasjoner

    

   I tillegg henviser avtalens vedlegg til følgende tabeller:
    

   Varekategorier

   Tabell 3 - Etablering og teknisk vedlikehold av tjenesten 

    

   Gjeldende pristabeller for standardsamling NS 3420, eBok NS 3420 og eBlanketter:

   Pristabell for standardsamling NS 3420

   Pristabell for eBok NS 3420

   Pristabell for eBlanketter


    

   • Abonnement på eBlanketter

    eBlanketter er vårt webbaserte system der du enkelt kan fylle ut de blankettene du ønsker på nettet. For å få tilgang til programmet, må du bestille abonnement på web. Dette gjør du ved å ta kontakt med oss. Vi vil deretter raskt ta kontakt med deg for å sette opp din abonnementsavtale.

    Prismodell per blankett per år for 10-500 eksemplarer.

    Pris i kroner per blankett per år for antall utfyllinger inntil:     
     10 25 50  100  500 
    1 100,- 2 200,-  3 300,-  5 500,-  11 000,- 

    Priser er oppgitt eks mva. Denne tabellen er sist oppdatert 2014-01-08.

    Ta kontakt med oss på epost salg@standard.no eller telefon 67 83 87 00 for å få tilbud på et abonnement på web.

   • Abonnement på NS 3420 eBok

    NS 3420 eBok er et brukervennlig produkt som gjør det enklere for deg som bruker NS 3420 å finne frem i standarden. eBoken kan kjøpes som fagsamlinger eller komplett, slik som de andre produktene våre. Se tabellene under for priser. Ta kontakt med oss for å tegne abonnementsavtale dersom du ikke har dette fra før.

    Tabell 1: Abonnementspris ved opprettelse av tjenesten

     

    NS 3420 eBok Antall brukere       
      1-3  4-5 6-10  11-15  16-20  21-30 
    Komplett 16 900,-  25 350,-  33 800,-  42 250,-  50 700,-  54 925,- 
    Bygg- og anlegg  13 600,-  20 400,-  27 200,-  34 000,-  40 800,-  44 200,- 
    Grunn- og
    terrengarbeider 
    8 550,-  12 825,-  17 100,-  21 375,-  25 650,-  27 788,- 
    Tømrerarbeider 6 200,-  9 300,-  12 400,-  15 500,-  18 600,-  20 150,- 
    Elektro  7 200,-  10 800,-  14 400,-  18 000,-  21 600,-  23 400,- 
    VVS 7 200,- 10 800,- 14 400,- 18 000,- 21 600,- 23 400,-

     

    Tabell 2: Abonnementspris fra år 2

     

    NS 3420 eBok Antall brukere       
      1-3  4-5 6-10  11-15  16-20  21-30 
    Komplett 8 400,-  12 600,-  16 800,-  21 000,-  25 200,-  27 300,- 
    Bygg- og anlegg  6 750,-  10 125,-  13 500,-  16 875,-  20 250,-  21 938,- 
    Grunn- og
    terrengarbeider 
    4 180,-  6 270,-  8 360,-  10 450,-  12 540,-  13 585,- 
    Tømrerarbeider 3 150,-  4 725,-  6 300,-  7 875,-  9 450,-  10 238,- 
    Elektro  3 600,-  5 400,-  7 200,-  9 000,-  10 800,-  11 700,- 
    VVS 3 600,-  5 400,-  7 200,-  9 000,-  10 800,-  11 700,- 

    Priser er oppgitt eks mva. Denne tabellen ble sist oppdatert 2014-01-08

    Se også tabell 3 - Etablering og teknisk vedlikehold av tjenesten

    Ta kontakt med oss på epost salg@standard.no eller telefon 67 83 87 00 for å få tilbud på et abonnement på web.

   • Abonnement på NS 3420-samlinger

    Vi tilbyr de forskjellige samlingene av NS 3420 som abonnement på web. Priser og betingelser for dette finner du under. For å få tilgang til NS 3420 -samlinger i abonnement på web, må du tegne en avtale med oss om dette.

    Priser på NS 3420-standardsamlinger:

     

    Tabell 1: Abonnementspris ved opprettelse av tjenesten

      

    Standardsamling
    NS 3420 på web
    Antall brukere      
      1-3  4-5  6-10  11-15 16-20  21-30 
    Komplett  12 150, 18 225,- 24 300,- 30 375, 36 450,- 39 488,-
    Bygg- og anlegg 9 750,- 14 625,- 19 500,- 24 375,- 29 250,- 31 688,-
    Grunn- og
    terrengarbeider 
    6 150,- 9 225,- 12 300,- 15 375,- 18 450,- 19 988,- 
    Tømrerarbeider  4 450,-  6 675,-  8 900,-  11 125,-  13 350,- 14 463,-
    Elektro  5 200,- 7 800,- 10 400,- 13 000,- 15 600,- 16 900,-
    VVS  5 200,- 7 800,- 10 400,- 13 000,- 15 600,- 16 900,-

     

    Tabell 2 - Abonnementspris fra år 2

     

    Standardsamling
    NS 3420 på web
    Antall brukere      
      1-3  4-5  6-10  11-15 16-20  21-30 
    Komplett  6 090,- 9 135,- 12 180,- 15 225,- 18 270,- 19 793,-
    Bygg- og anlegg 4 950,- 7 425,- 9 900,- 12 375,- 14 850,- 16 088,-
    Grunn- og
    terrengarbeider 
    3 100,- 4 650,- 6 200,- 7 750,- 9 300,- 10 075,-
    Tømrerarbeider  2 300,-  3 450,-  4 600,- 5 750,-  6 900,- 7 475,-
    Elektro  2 650,- 3 975,- 5 300,- 6 625,- 7 950,- 8 613,-
    VVS  2 650,- 3 975,- 5 300,- 6 625,- 7 950,- 8 613,-

    I tillegg kommer tabell 3 - Etablering og teknisk vedlikehold av tjenesten

    De oppgitte prisene er eks. mva. Denne tabellen ble sist oppdatert 2014-01-07.

    Ta kontakt med oss på epost salg@standard.no eller telefon 67 83 87 00 for å få et tilbud på abonnement.

   • Tabell 3

    Tabell 3 - Etablering og teknisk vedlikehold av tjenesten

    Inntil 3 brukere Kr. 1 200,-
    Inntil 5 brukere Kr. 2 400,-
    Inntil 10 brukere Kr. 3 600,-
    Inntil 15 brukere Kr. 4 800,-
    Inntil 20 brukere Kr. 6 000,-
    Inntil 30 brukere Kr. 7 200,-
    Inntil 50 brukere Kr. 8 400,-

    Priser er oppgitt eks. mva. Denne tabellen ble sist oppdatert 2014-01-08.

   • Varekategorier

    Disse varekategoriene er i bruk fra 2013-01-01

    Varekategori 1 Standarder som er fastsatt som norske (NS, NS-EN, NS-EN ISO, NS-ISO, NEK, NEK EN, NEK IEC)
    Varekategori 2 ISO
    Varekategori 3  IEC
    Varekategori 4 ASTM
    Varekategori 5 Thomson Reuters, diverse varekategorier (se vedlegg 3.5)
    Varekategori 6 DNV Service Documents

     

      
     

  • Vedlegg 1

   Vedlegg 1: Definisjoner og generelle avtalevilkår

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01

   Mellom Kjøpers navn (heretter kalt Kjøper) og Standard Online AS (heretter kalt Standard Online) er følgende avtale inngått om levering og vedlikehold av lisensierte produkter i Abonnement på web.

   1.1 Definisjoner

   Lisensierte produkter kan omfatte standarder, ebok, eblanketter, standardsamlinger og andre produkter fra ulike leverandører som Kjøper til en hver tid har i sitt Abonnement på web.

   Abonnement på web er en tjeneste som tilrettelegges hos Standard Online og som gir elektronisk tilgang til de lisensierte produktene Kjøper ønsker tilgang til. Kjøper kan deretter logge seg på nettsiden http://www.standard.no/ med brukernavn og passord. Etter innlogging får man tilgang til abonnementet fra fanen “abonnement” i toppmenyen. Alternativt tilrettelegges abonnementet med en direkte IP-basert tilgang fra Kjøpers Intranett uten innlogging.

   Opphavsrett innebærer enerett til å “råde over åndsverket ved å fremstille eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, i opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller bearbeidelse, i annen litteratur- eller kunstart eller i annen teknikk” – som det heter i åndsverkloven §2. Standarder er litterære verk som er opphavsrettslig beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk mv (åndsverkloven) av 1961-05-12. Se Lovdata. Standard Norge fastsetter Norsk Standard og Standard Online forvalter rettighetene både på opphavsmanns- og utgiversiden. Når du kjøper en standard kjøper du et eksemplar av den, men du kjøper ikke rett til å kopiere den opp til kollegaer eller samarbeidspartnere. Trenger du flere eksemplarer må de kjøpes.

   DRM (Digital Rights Management). Produkter som er lagret på eller distribuert via digitale medier er tilrettelagt med DRM. Dette for å administrere tilgangen til de opphavsrettsbeskyttede produktene og fordi DRM sikrer tilgang til det til en hver tid gyldige produkt. Det vil si at det legges begrensninger på lagring, kopiering av innhold og utskrift. Kjøper kan ikke lagre, videresende dokumentet eller kopiere innhold av et lisensiert produkt. For mer informasjon, se vedlegg 5 Sluttbrukerlisens og vedlegg 6 for teknisk spesifikasjon av systemene.

   Beregning av tilgjengelighet. Tilgjengelighet = (Måleperiode – Nedetid x 100) / Måleperiode

   Måleperiode er 3 måneder (kvartalsvis)

   Nedetid er den tiden tjenesten ikke er tilgjengelig for Kjøper.

   Samtidige brukere. Antall samtidige brukere er det antall ansatte som samtidig kan være innlogget på tjenesten.

   Lokasjon: En fysisk adresse bedriften har tilhørighet på.

   1.2 Leveransen omfang

   Avtalen omfatter tilrettelegging og vedlikehold av lisensierte produkter i Abonnement på web med de begrensinger og vilkår som angitt nedenfor.

   Ved avtaleinngåelsen oppgir Kjøper det antall ansatte i bedriften som skal kunne bruke tjenesten samtidig (samtidige brukere). Når tjenesten skal benyttes på flere lokasjoner innenfor et konsern må det være minst én bruker per lokasjon og minst en lokasjon per land.

   Produktene er merket med beskyttet varemerke i henhold til Lov av 26. mars 2010 om beskyttelse av varemerker, og er vernet etter Lov av 12. mai 1961 om opphavsrett til åndsverk.

   Produktene som er lagret på eller distribuert via digitale medier er tilrettelagt med DRM. De ulike lisensierte produktene har ulik funksjonalitet og gir ulike bruksrettigheter. Funksjonalitet og bruksrettigheter til lisensierte produkter som er omfattet av denne avtalen på avtaleinngåelsestidspunktet er beskrevet i vedleggene angitt på avtalens forside. Vedleggene inneholder også informasjon om priser og betingelser som angår det lisensierte produktet. Avtalen innebærer rett til å ta i bruk andre lisensierte produkter til de til enhver tid gjeldende betingelser. Kjøper kan selv utvide innholdet i abonnementet i avtaleperioden og er selv ansvarlig for å sette seg inn i betingelser, funksjonalitet og bruksrettigheter. Når produktene legges til i abonnementet anses betingelsene for akseptert. De til en hver tid gyldige priser og betingelser finnes oppdatert på www.standard.no/priserogbetingelser.

   1.3 Standard Onlines ytelser og plikter

   Avtalen gir Kjøper rett til å benytte kolleksjon av produkter tilrettelagt i tjenesten.

   Det gis tilgang til produktene via Kjøpers abonnementsside på http://www.standard.no/. Tilgang til produktene vil skje ved brukernavn og passord eller via IP-verifisert URL-innlogging.

   Produkter som blir trukket tilbake i løpet av et avtaleår vil som regel være tilgjengelig i tjenesten i en periode. Se vedlegg om produktspesifikke betingelser for konkret informasjon om det enkelte produkt. Dersom kjøper ønsker å abonnere videre på de tilbaketrukne produktene må dette avtales spesielt.

   Standard Online skal sørge for at tjenesten er tilgjengelig for kunden minimum 97 % av tiden mellom klokken 0800 og 1600 på virkedager. Tjenesten vil normalt være tilgjengelig for Kjøper også i tiden 1600 til 0800, i helgene og på offentlige høytidsdager, men manglende tilgjengelighet anses ikke som avtalebrudd fra Standard Onlines side.

   Faller tjenesten ut mellom 0800 og 1600 på virkedager betegnes dette som ukontrollert nedetid. Dersom ukontrollert nedetid i løpet av måleperioden overstiger 3 % har Kjøper krav på et forholdsmessig prisavslag på tjenesten. Slike krav må fremsettes samtidig med reklamasjonen, jmf. avtalens punkt 1.4. Prisavslaget vil bli beregnet ut fra driftstjenestens andel av det kvartalsvise vederlaget. Utover dette fraskriver Standard Online seg ethvert ansvar for ukontrollert nedetid.

   Kontrollert nedetid vil forekomme. Fortrinnsvis vil dette skje lørdager og søndager. Kontrollert nedetid kan imidlertid også forkomme mellom 1600 og 0800 alle dager. Kontrollert nedetid vil ikke tas med i beregningsgrunnlaget av tilgjengelighet. Kontrollert nedetid er den perioden Standard Online kan utføre planlagt vedlikehold og oppgradering. Dette kan medføre midlertidig redusert funksjonalitet for Kjøper, eventuelt at tjenesten gjøres utilgjengelig. Ved kontrollert nedetid vil Kjøper bli varslet senest 48 timer før vedlikeholdet/oppgraderingen av tjenesten gjennomføres.

   1.4 Reklamasjon

   Hvis Kjøper vil påberope seg mislighold må Kjøper uten ugrunnet opphold reklamere skriftlig og senest umiddelbart etter måleperiodens utløp.

   1.5 Kjøpers plikter

   Kjøpers bruk av produktene begrenses til bedriftens egen interne virksomhet og ansatte, herunder virksomhetens underavdelinger og avdelingskontorer tilknyttet kjøpers intranett. Enhver ekstern distribusjon er ikke tillatt. Etter oppstart av tjenesten supplerer Kjøper selv nye produkter i tjenesten via Standard Onlines nettbutikk i henhold til de til en hver tid gjeldende betingelser, se www.standard.no/priserogbetingelser.

   Kjøper er kjent med at tjenesten kan ha innebygget tekniske sperrer eller sikkerhetssystemer for å lette Kjøpers oppfyllelse av avtalen, men at det likevel stilles særstilte krav til Kjøper for å forhindre misbruk, herunder uautorisert spredning, brudd på det opphavsrettslige beskyttelsesvern, feil antall samtidige brukere mv.

   Brudd på disse plikter fra Kjøpers side anses som vesentlig mislighold som gir Standard Online rett til å heve kontrakten og til å kreve erstatning i forhold til verdien på tapt salg. Det samme gjelder ved betalingsmislighold. Standard Online kan stenge Kjøpers abonnementstilgang ved betalingsmislighold, normalt etter 1. gangs påminnelse eller når Kjøper til tross for skriftlig påtale benytter tjenesten på en måte som medfører skade eller ulempe for Standard Online eller tredjepart for eksempel ved å benytte tjenesten i strid med loven eller bestemmelser i denne avtalen.

   Det vil ikke bli fratrekk på faktura for den perioden tjenesten er avstengt. Tjenesten vil bli gjenåpnet når faktura og evt. omkostninger er betalt.

   1.6 Pris

   Totalt vederlag, det vil si avtalt pris for denne avtalen på avtaleinngåelsestidspunktet, finnes i vedlegg 4.

   1.7 Prisregulering

   Vi tar forbehold om prisregulering som følge av normal prisstigning på standarder for øvrig og regulering av katalogpris, normalt i begynnelsen av hvert kalenderår.  Katalogprisene justeres basert på økning i konsumprisindeksen eller økning i pris på varer fra underleverandører. Vesentlig endring av innholdet i eller strukturen i en standard kan også medføre endringer i katalogprisene. Endring i avtalegrunnlaget som oppjustering av antall samtidige brukere eller økning av antall lisensierte produkter i løpet av avtaleperioden vil påvirke det totale vederlaget.

   1.8 Fakturering, forfall og morarenter

   Første fakturering foretas umiddelbart etter avtaleinngåelse og gjelder ut avtaleåret som er identisk med kalenderåret. Senere fakturering foretas årlig, normalt 1. tertial, og gjelder ut avtaleåret.

   Dersom nye lisensierte produkter eller nye brukere legges til i løpet av avtaleåret sendes det umiddelbart tilleggsfaktura for tilleggsvederlaget ut avtaleåret.

   Standard betalingsbetingelser er 20 dager. Ved forsinket betaling påløper renter i samsvar med lov om forsinkelsesrenter. Dersom purring må foretas påløper det purregebyr.

   1.9 Konfidensialitet

   Konkurranserelatert informasjon som partene får tilgang til som følge av samarbeid skal behandles konfidensielt. Ved tvil om hvorvidt tilgjengelig informasjon bør behandles konfidensielt eller ikke, skal den andre part konsulteres for avklaring.

   1.10 Overdragelse

   Rettigheter eller forpliktelser etter avtalen kan ikke overdras eller på noen måte overføres til andre uten skriftlig samtykke fra Standard Online.

   1.11 Avtalens varighet

   Avtalen løper i 2 år i tillegg til det året avtalen inngås. Avtalen forlenges deretter automatisk for 1 år av gangen med mindre ingen av partene sier den opp innen 31. oktober i det siste avtaleåret.

   Dersom Kjøper ønsker å ta ut noen av produktene som har ligget i tjenesten i minimum 3 år eller redusere antall brukere etter utløpet av treårsperioden, må dette avtales med Standard Online spesielt innen 31. oktober i det siste avtaleåret.

   Produkter som har ligget i tjenesten i mindre enn 3 år når avtalen sies opp kan bli etterfakturert den prisen som ble betalt ved avtaleinngåelse pr. kvartal ganget med gjenstående kvartaler.

   Spesielle betingelser vedrørende avtalens varighet og produkter i tjenesten knyttet til leveranse fra konkrete underleverandører reguleres i egne vedlegg.

   1.12 Konflikter

   Tvist om innholdet eller gjennomføringen av avtalen skal forsøkes løst ved forhandlinger. Fører ikke forhandlingene frem kan hver av partene kreve saken avgjort ved ordinær rettergang med mindre partene blir enige om å la tvisten avgjøres ved voldgift. Avtalt verneting er Asker & Bærum tingrett.

  • Vedlegg 2

   Vedlegg 2 - Tjenesten Abonnement på web

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01

   Tjenesten sikrer at oppdaterte og gyldige produkter alltid er tilgjengelige. Den gir også mulighet for å abonnere på tilbaketrukne standarder ved behov. Produktene som legges til i tjenesten er øyeblikkelig tilgjengelige når kjøpet er gjennomført. Kjøper velger selv mellom abonnement på emnekategorier (ICS), samlinger eller abonnement satt sammen av enkeltprodukter.  Vi kan tilby både online og offline løsning og mulighet for å abonnere på lenker til standardene som kan legges til i bedriftsinterne dokumenter.  Kjøper kan selv administrere brukere, brukerinformasjon, samt kjøps- og utskriftsrettigheter etter avtale. Kjøpers administrator kan kategorisere standardene, samt utvide innholdet i tjenesten etter behov etter de til en hver tid gjeldende priser og betingelser.

   2.1 Etablering og årlig vederlag for teknisk vedlikehold/support av Abonnement på web

   Prisen er basert på en kombinasjon av antall samtidige brukere og antall lisensierte produkter i tjenesten. Pris for denne avtalen fremkommer i vedlegg 4.

   2.2 Totalt årlig vederlag

   Det totale årlige vederlaget for Tjenesten inkl. lisensierte produkter er oppsummert i vedlegg 4.

   2.3 Hjelp til tilrettelegging av standarder i tjenesten

   Dersom det ønskes kan Standard Online ved oppstart tilrettelegge standarder i tjenesten, eventuelt også gjennomgå lister over tidligere kjøpte standarder for å tilrettelegge disse i tjenesten for kjøper. Dette avtales særskilt og prises etter avtale basert på den til en hver tid gjeldende timepriser.

   2.4 Merverdiavgift

   Alle priser er oppgitt ekskl. mva.

  • Vedlegg 3.1

   Vedlegg 3.1 - Betingelser for Abonnement på standarder

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01.

   Et abonnement på standarder gir Kjøper mulighet for selv å sette sammen sin egen kolleksjon av standarder som er elektronisk tilgjengelige i vår nettbutikk www.standard.no.

   3.1.1 Legge til standarder i tjenesten

   Kjøper kan når som helst legge til nye standarder i tjenesten. Prisene beregnes i henhold til punkt 3.1.5.1 i dette vedlegget, og gis volumrabatt i henhold til det antall standarder man har innenfor samme varekategori, samt gjenværende kvartaler av året. Ved den årlige faktureringen vil standarden inngå i den samlede kolleksjon, hvor rabatten beregnes av det samlede antall standarder i kolleksjonen innenfor samme varekategori. Dersom det legges til flere standarder i tjenesten gjelder priser for etablering og teknisk vedlikehold i henhold til tabell 3, se www.standard.no/priserogbetingelser.

   3.1.2 Offlineløsning

   Løsningen gir mulighet for lesetilgang til standardene i abonnementet uten å være tilkoblet internett. Standardene kan lagres lokalt hos den enkelte bruker. Filen termineres etter 30 dager for å sikre bruk av oppdaterte og gyldige standarder. Standarden kan så lastes ned på nytt ved behov. Prisen for denne tjenesten er 10 % av den årlige abonnementsprisen. Velger Kjøper tjenesten Offlineløsning i tillegg til abonnement på web vil det fremkomme i vedlegg 4 med pris.

   3.1.3 Direktelenker

   Kjøper kan abonnere på lenker til standarder i sitt abonnement som kan brukes i Kjøpers interne dokumenter. Lenker som legges i slike dokumenter vil bringe brukerne direkte til standarden. Lenkene er statiske og egner seg i dokumenter som skal vise til en bestemt standard også for ettertiden. Velger Kjøper tjenesten Direktelenker i tillegg til abonnement på web vil det fremkomme i vedlegg 4 med pris.

   Skal man lenke til den til en hver tid gyldige standard må man enten oppdatere lenker i interne dokumenter hver gang det kommer en revisjon eller bruke dynamiske lenker. Dynamiske lenker kan vi utvikle på forespørsel etter gjeldende timepris. 

   3.1.4 Utskrifter

   Det gis mulighet til å skrive ut én kopi av hvert produkt per samtidige brukere av standarder man har i abonnement på web. Utskrift av enkeltsider, kapitler og lignende av produktet teller som én utskrift. Kolleksjonen kan utvides med flere produkter eller utskrifter i henhold til betingelsene i denne avtalen. Etter 3. abonnementsår oppdateres abonnementet med 1/3 av utskriftene per år.

   Dersom det ønskes ekstra utskrifter utover det antall som er bestemt av antall samtidige brukere kan disse kjøpes med 70 % rabatt på katalogpris.

   3.1.5 Prisberegning

   Beregning av lisensieringsprisen for standarder tilrettelagt i tjenesten er basert på ISO’s regler (Rules for granting copyright exploitation rights for internal use of ISO standards in electronic format) som forutsetter at den løper i minimum 3 år. Året avtalen inngås faktureres gjenværende deler av året i hele kvartaler inkl. påbegynt kvartal, basert på årlig lisensieringspris.

   3.1.5.1 Vederlag for lisensiering av standarder i abonnement:

   Lisensieringsprisen er basert på katalogpris for standardene per 1. januar hvert avtaleår. Lisensieringsprisen beregnes på følgende elementer:

   • Antall standarder pr. varekategori som inngår i tjenesten
   • Antall samtidige brukere som er omfattet av avtalen
   • Antall lokasjoner som er omfattet av avtalen
   • Sum katalogpris for standardene som inngår

   L = Lisensieringspris

   PHC =   Summen av den til enhver tid gjeldende katalogpris for standardene som inngår i tjenesten

   D = Volumrabatt: % (Tabell 1 og definisjon av varekategorier)

   M= Multiplikator: (Tabell 2)

   Årlig lisensieringspris beregnes som følger:
   L=PHC X (1 - D) % X M X 0,45*

   * 0,45 = faktor for fordeling av kostnad i forhold til standardens levetid

   3.1.5.2 Prising av utgåtte standarder i abonnement

   Standarder som trekkes tilbake i løpet av et avtaleår vil være tilgjengelig uten ekstra kostnader frem til 31.12. samme år. Velger Kjøper å fortsette abonnementet på de utgåtte standardene vil prisen for påfølgende avtaleår beregnes i henhold til dette, rabattert med 50 %. Velger Kjøper å abonnere på andre utgåtte standarder enn de som tidligere har vært i abonnementet vil prisen beregnes i henhold til dette vedlegges punkt 3.1.5.1 første avtaleår. Fra avtaleår 2 blir prisen rabattert med 50 %.

   3.1.6 Rabatter, varekategorier og multiplikatorer

   3.1.6.1 Volumrabatt
   Rabatten beregnes pr. varekategori, basert på gjennomsnittlig pris og antall standarder i hver kategori per 1. januar faktureringsåret. Standarder som legges til i abonnementet i løpet av året blir rabattert med volumrabatt basert på antall standarder i kategorien og katalogpris ved fakturering. Ved fakturering påfølgende år vil den komme med i det totale rabattgrunnlaget per varekategori. 

   Tabell 1: Volumrabatt (D)

   Antall standarder i intervallet(fra og med/til og med) Volumrabatt D
   1 til 25 15 %
   26 til 30 40 %
   31 til 62 50 %
   63 til 125 60 %
   126 til 250 70 %
   251 til 500 75 %
   501 til 1000 80 %

    

   3.1.6.2 Varekategorier

   Varekategorier for beregning av volumrabatt (= D i punkt 3.1.5.1 ). Se også punkt 3.1.6.1. Rabatten beregnes per varekategori. Eksempler på slike kategorier er:

   • Varekategori 1:Standarder som er fastsatt som norske
    (NS, NS-EN, NS-EN ISO, NS-ISO, NEK, NEK EN, NEK IEC)
   • Varekategori 2: ISO
   • Varekategori 3: IEC
   • Varekategori 4: ASTM
   • Varekategori 5: Thomson Reuters, diverse varekategorier (se vedlegg 3.5)
   • Varekategori 6: DNV Service Documents
    For oppdatert oversikt over kategorier, se www.standard.no/priserogbetingelser


   3.1.6.3 Multiplikator tabell
   Denne tabellen angir hvilken multiplikator som brukes i beregningen basert på antall samtidige brukere.

   Tabell 2: Multiplikator for samtidige brukere (M)

   Samtidige brukere Multiplikator M
   Inntil 3 2
   Inntil 5 3
   Inntil 10 4
   Inntil 15 5
   Inntil 20 6
   Inntil 30 6,5
   Inntil 50 7

   Multiplikator for flere enn 50 samtidige brukere på forespørsel

   3.1.6.4 Etablering, support og årlig vedlikehold
   Det betales et årlig vederlag for etablering, support og vedlikehold. Vederlaget er beregnet basert på antall samtidige brukere og antall standarder i løsningen.

   Pris for etablering, support og årlig vedlikehold på avtaleinngåelsestidspunktet, se vedlegg 4. Dersom det legges til flere standarder i tjenesten gjelder priser for etablering, support og vedlikehold i henhold til tabell 3, som finnes på www.standard.no/priserogbetingelser.

   3.1.7 Spesielle prisbetingelser for varekategorier fra Thomson Reuters.

   For varer fra Thomson Reuters gjelder de samme betingelser som ovenfor, med unntak av:

   1. Varekategorier med årspriser, dvs. at priser må innhentes årlig i tillegg til ved avtaleinngåelse.
   2. Varekategorier med betingelser som ovenfor, men hvor antall samtidige brukere settes et nivå høyere, se tabell 2 under pkt. 3.1.6.3
   3. Varekategorier med «Building Blocks". Dette innebærer at det kjøpes tilgang til 25 standarder i en blokk. Prisen er beregnet på et gjennomsnitt av varekategorienslistepriser. Når blokken er fylt opp, må ny blokk med tilgang til nye 25 standarder kjøpes.

   Varekategorier hvor betingelsene i punkt 1-3 gjør seg gjeldende ved avtaleinngåelse vil bli oppgitt i prisberegningen i vedlegg 4.0. Totalt vederlag for avtalen, avtalens pris for valgt produkt.

   For oppdaterte betingelser for varekategorier som legges til senere se www.standard.no/priserogbetingelser.

   
  • Vedlegg 3.2

   Vedlegg 3.2 - Betingelser for Abonnement på standardsamlinger

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01

   Standardsamlinger er ferdig sammensatte utvalg av viktige standarder innenfor spesifikke emner.

   3.2.1 Utskrifter

   Det gis mulighet til å skrive ut én kopi av hvert produkt per samtidige brukere av standarder man har i abonnement på standardsamling. Utskrift av enkeltsider, kapitler og lignende av produktet teller som én utskrift. Etter 3. abonnementsår oppdateres abonnementet med 1/3 av utskriftene per år.

   Dersom det ønskes ekstra utskrifter utover det antall som er bestemt av antall samtidige brukere kan disse kjøpes med 70 % rabatt på katalogpris.

   3.2.2 Offlineløsning

   Løsningen gir mulighet for lesetilgang til standardene i samlingen i abonnementet uten å være tilkoblet internett. Standardene i samlingen kan lagres lokalt hos den enkelte bruker. Filen termineres etter 30 dager for å sikre bruk av oppdaterte og gyldige standarder. Standarden i samlingen kan så lastes ned på nytt ved behov. Prisen på denne tjenesten er 10 % av den årlige abonnementsprisen. Velger Kjøper tjenesten Offlineløsning i tillegg til abonnement på web vil det fremkomme i vedlegg 4 med pris.

   3.2.3 Direktelenker

   Kjøper kan abonnere på lenker til standarder i samlingen i sitt abonnement som kan brukes i Kjøpers interne dokumenter. Lenker som legges i slike dokumenter vil bringe brukerne direkte til standarden. Lenkene er statiske og egner seg i dokumenter som skal vise til en bestemt standard også for ettertiden. Velger Kjøper tjenesten Direktelenker i tillegg til abonnement på web vil det fremkomme i vedlegg 4 med pris.

   Skal man lenke til den til en hver tid gyldige standard må man enten oppdatere lenker i interne dokumenter hver gang det kommer en revisjon eller bruke dynamiske lenker. Dynamiske lenker kan vi utvikle på forespørsel etter gjeldende timepris.

   3.2.4 Abonnementspris for samlinger

   Prisen på standardsamlinger generelt er dynamisk, dvs. at prisen endres når innholdet i samlingen endres. Abonnementspriser vil i avtaleåret baseres på gjeldende listepris for samlingen ved kjøp. Prisen baseres på antall samtidige brukere og forutsetter en avtaleperiode på 2 år etter avtaleinngåelsesåret. Påfølgende år beregnes prisen basert på gjeldende listepris for samlingen per 1. januar.

   For NS 3420 samlingene betales en inngangspris basert på antall samtidige brukere og omfanget av samlingen. Påfølgende år betales en fast, årlig vedlikeholdspris.

   Årlig abonnementspris for denne avtalen er spesifisert i vedlegg 4.

   3.2.5 Prising av utgåtte samlinger i abonnement

   Standarder som inngår i samlingen kan abonneres på separat, men samlingen som sådan kan ikke abonneres på som tilbaketrukket. For betingelser se vedlegg 3.1 på www.standard.no/priserogbetingelser.

  • Vedlegg 3.3

   Vedlegg 3.3 - Betingelser for Abonnement på eBok

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01

   3.3.1 Funksjonalitet

   eBok er et online produkt med følgende funksjonalitet:

   • Utvidet søkemuligheter i filene
   • Klippe- og limefunksjon av mindre utdrag fra eBok til internt bruk i virksomheten, i anbud og i rettsdokumenter, i henhold til nedenstående regulering av opphavsretten
   • Mulighet for å ha flere deler av samme eBok åpne samtidig
   • Mulighet for å velge enkeltsider eller merket område for utskrift til internt bruk

   3.3.2 Begrensinger i klippe- og limefunksjon

   Norsk Standard er opphavsrettslig beskyttet. Ved kjøp av eBok gir Standard Online Kjøper tillatelse til klipp, lim og gjengivelse av mindre utdrag fra standarden i eBok til internt bruk i virksomheten, til bruk i anbud og i rettsdokumenter. Tillatelsen til gjengivelse omfatter ikke kommersiell bruk av noe slag, inklusive publisering på nett eller annen publisering. Tillatelsen kan ikke overdras til andre.

   3.3.3 Abonnementspris for e-bok

   For NS 3420 e-bok betales en inngangspris basert på antall samtidige brukere og omfanget av samlingen. Påfølgende år betales faste, årlige vedlikeholdspriser.

   Årlig abonnementspris for denne avtalen er spesifisert i vedlegg 4.

   3.3.4 Prising av utgåtte e-bøker i abonnement

   Standarder som inngår i e-boken kan abonneres på separat, men e-boken som sådan kan ikke abonneres på som tilbaketrukket. For priser og betingelser, se vedlegg 3.1 som finnes på www.standard.no/priserogbetingelser.

  • Vedlegg 3.4

   Vedlegg 3.4 - Betingelser for Abonnement på eBlanketter

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01

   eBlanketter er en nettbasert løsning for elektronisk utfylling og lagring av blanketter og kan abonneres på som pakker á 10, 25, 50, 100 og 500 pr. år. Abonnementet kan utvides med flere blanketter ved behov, dette vil medføre en abonnementsutvidelse som vil påvirke antall blanketter i neste års abonnement hvis ikke vi har mottatt skriftlig informasjon om annet innen 31.12 inneværende år.

   Ferdig utfylte blanketter kan også lagres i PDF og oppbevares i Kjøpers eget arkivsystem.

   3.4.1 Utfylling og utskrift

   Det benyttes én blankett per avtalepart, og det er ingen begrensing på utskrift av utfylt blankett.

   3.4.2 Oppdatering

   Trekkes blankettene tilbake for å bli erstattet av andre vil påbegynte blanketter fortsatt være tilgjengelig, mens gjenværende tilbaketrukne blanketter fjernes og erstattes av nye. Nye blanketter som legges til vil være i oppdatert versjon. Trekkes en blankett tilbake uten å bli erstattet vil påbegynte og gjenværende blanketter bli liggende i løsningen til de er brukt opp, så lenge dette ikke er i strid med lov eller forskrift.

   3.4.3 Prosjektmodul

   Prosjektmodulen er en tilleggstjeneste i blankettsystemet som gjør det mulig å knytte blanketter til egendefinerte prosjekter: Dette for å ha bedre oversikt over hvilke blanketter som er benyttet til de forskjellige prosjektene.

   3.4.4 Abonnementspris for e-blanketter

   For eBlanketter betaler man for antall blanketter i pakkene uavhengig av når på året de legges inn i abonnement på web. For pakker på 500 blanketter gjøres en avregning på bruk over 100 på slutten av året. Dvs. at man ikke betaler for bruk av blanketter utover 100, som ikke er benyttet.

   Årlig abonnementspris for denne avtalen er spesifisert i vedlegg 4.

  • Vedlegg 3.5

   Vedlegg 3.5 - Betingelser for abonnement på produkter fra Thomson Reuters

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-11-25

   Ved motstrid mellom dette vedlegg 3.5 og denne avtalen forøvrig, skal dette vedlegg 3.5 ha prioritet.

   Prisen på abonnementet er basert på priser gitt fra Thomson Reuters når abonnementet opprettes.

   Tilbud som omfatter leveranser fra Thomson Reuters må aksepteres av Kjøper innen 60 dager for å være gyldig.

   Når abonnementet er opprettet kan Kjøper som hovedregel selv legge til andre standarder i abonnementet via Standard Onlines nettbutikk. For prisberegning og betingelser, se vedlegg 3.1.

   Følgende varekategorier kan leveres fra Thomson Reuters:

   Varekategori Utgiver Spesielle betingelser
   ACI American Concrete Institute Må forhåndsgodkjennes
   AGA American Gas Association  
   AiAG Automotive Industry Action Group  
   API American Petroleum Institute  
   AS Australian Standards  
   ASCE American Society of Civil Engineers  
   ASM ASM International  
   ASME American Society of Mechanical Engineers  
   ASME BPVC American Society of Mechanical Engineers Boilers and Pressure Vessel Code Må godkjennes årlig av utgiver.
   AWS American Welding Society  Building Block
   BSI British Standards Institute Building Block
   CAN/CGSB Canadian General Standards Board  
   CFR US Government Code of Federal Regulations  
   CGA Compressed Gas Association  
   CSA Canadian Standards Association  
   HI Hydraulic Institute  
   IEEE Institute of Electrical and Electronics Engineers Ved mer enn 50 standarder må godkjenning innhentes fra utgiver
   MSS Manufacturers Standardization Society  
   NACE National Association of Corrosion Engineers  
   NFPA National Fire Protection Association Høyere multiplikator for samtidig bruk.
   PIP Process Industry Practices  
   SMACNA Sheet Metal and Air Conditioning Contractors National Association  

   En oppdatert oversikt over varekategorier vil til en hver tid finnes oppdatert på www.standard.no/priserogbetingelser.  Eventuelle unntak i mulighet for å oppdatere kategoriene via nettbutikken fordi de krever årlige avtaleoppdateringer eller annen spesialavtale vil også finnes der.

   Hvis Standard Onlines avtale med Thomson Reuters sies opp vil Kjøper bli varslet så snart som mulig, og senest innen 30 dager fra oppsigelse. Det vil da ikke være mulig å oppdatere abonnementet med nye standarder fra Thomson Reuters, men eksisterende leveranse vil bli oppdatert og vedlikeholdt i inntil 16 måneder fra Kjøper mottok varslet.

   Betalingsmislighold knyttet til kjøp av produkter fra Thomson Reuters er fra forfallsdato på faktura og så lenge betalingsmisligholdet vedvarer.

   Tilgjengelighetsbestemmelsen i avtalens vedlegg 1, punkt 1.3 gjelder ikke for kjøp og nedlasting av leveranser fra Thomson-Reuters.

  • Vedlegg 3.6

   Vedlegg 3.6 - Betingelser for Abonnement på Service Dokumenter fra DNV

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01.

   Ved motstrid mellom dette vedlegg 3.6 og denne avtalen forøvrig, skal dette vedlegg 3.6 ha prioritet.

   DNV servicedokumenter kan skrives ut kostnadsfritt fra Standard.no.

   Abonnementstjenesten vil imidlertid sikre Kjøper oppdateringer og varsel ved oppdatering.

   "Service Documents" betyr alle digitalt tilgjengelige nåværende (gyldige) og fremtidige DNV regler, standarder og relaterte dokumenter. Dette inkluderer alle servicedokumenter som er tilbaketrukket fra 1. januar 2012 og til en eventuell oppsigelse av avtalen mellom DNV og Standard Online. I utgangspunktet omfattes ikke servicedokumenter fra andre bedrifter i DNV gruppen. Oversikt over de kategorier av servicedokumenter som tilbys vil til en hver tid finnes oppdatert på www.standard.no/priserogbetingelser.

   Hvis Standard Onlines avtale med DNV sies opp vil Kjøper bli varslet så snart som mulig, og senest innen 30 dager fra oppsigelse. Det vil da ikke være mulig på oppdatere abonnementet med nye eller oppdaterte servicedokumenter fra DNV, men tilgangen til Servicedokumentene i abonnementet vil bli opprettholdt fra oppsigelsen finner sted og maksimalt påfølgende (2) to år.

   Abonnenten har ikke tillatelse til å reprodusere hele eller deler av noen av DNVs Service Documents for eksternt bruk. Unntaket er når Abonnenten har spesifikasjoner eller anbud som krever at man reproduserer deler eller hele av et spesifikt service dokument som en del av et tilbud til en ekstern part, som krever dette, men reproduksjonen må tilintetgjøres etter tilbudet er akseptert eller avslått.

   Tilgjengelighetsbestemmelsen i avtalens vedlegg 1, punkt 1.3 gjelder ikke for kjøp og nedlasting av Service Dokumenter fra DNV.

  • Vedlegg 4

   Vedlegg 4 - Totalt vederlag for avtalen, avtalens pris for valgt produkt.

   Dette vedlegget gjelder fra 2012-01-01

   For abonnement på standarder beregnes første års vederlag forholdsmessig basert på hvor stor del av året som gjenstår når tjenesten begynner. Samme beregning legges til grunn når tjenesten i løpet av året utvides med et antall standarder eller antall brukere. For standardsamlinger og eBok er prisene per år faste, uavhengig av når på året avtalen tegnes. For eBlanketter betaler man for antall blanketter uavhengig av når på året de legges inn i abonnement på web. Alle priser er oppgitt eksklusiv merverdiavgift.

   Vedlegg 4 vil bestå av pris på avtalen på det tidspunkt den er inngått, avhengig av hvilke produkter/tjenester som inkluderes.

  • Vedlegg 5

   Vedlegg 5 - SLUTTBRUKERLISENS

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01

   VIKTIG – LES NØYE IGJENNOM DISSE VILKÅR FØR DU BRUKER ELLER KOPIERER DE PRODUKTER SOM STILLES TIL DISPOSISJON GJENNOM DENNE LISENS. GJENNOM Å ANVENDE PRODUKTENE GODKJENNER DU OG AKSEPTERER VILKÅRENE I DENNE SLUTTBRUKERLISENSEN, OG EVT. AVTALEN DENNE ER ET VEDLEGG TIL. OM DU IKKE GODKJENNER VILKÅRENE KAN DU IKKE ANVENDE PRODUKTET.

   1) Lisens

   Sluttbrukerlisensen, sammen med evt. avtale den er et vedlegg til, danner de samlede salgs- og leveransebetingelsene (Avtalen). Under forutsetning av at du betaler avtalt lisensavgift samt at du følger de vilkår som angis i denne Sluttbrukerlisen og øvrige salgs- og leveransebetingelser (Avtalen), gir Standard Online AS (”Standard Online”) en ikke-eksklusiv, ikke-overførbar bruksrett til produktet/produktene (”Produktet”)som medfølger Avtalen. Opphavsrettighetene til produktene tilligger Standard Online eller Standard Onlines lisensgivere.

   Bruksretten er begrenset på følgende måte;

   a) Avtalen gir deg ikke eiendoms- eller annen rett til produktet, men kun en begrenset rett til å bruke Produktet i henhold til bestemmelsene i Avtalen. Denne bruksrett kan ensidig tilbakekalles av Standard Online om du bryter bestemmelsene i Avtalen.

   b) Alle rettigheter til kopiering og tilgjengeliggjøring for allmennheten av produktene er forbudt, med mindre slik adgang følger direkte av åndsverkloven, eller spesiell avtale med Standard Online.

   c) Urettmessig bruk av produktene vil medføre erstatningsansvar, og kan medføre straffansvar.

   d) Uavhengig av formatet produktet leveres i har du rett til å anvende innholdet i Produktet som leveres med denne Avtalen, men du har ikke rett til å tilpasse, forandre, oversette, legge sammen, leie eller lease ut, publisere, selge, viderelisensiere eller på annen måte overlate Produktet, helt eller delvis til andre. Du får ikke heller ta bort eller forandre noen opplysning om opphavs- og eiendomsrett som finnes på Produktet, eller fjerne vannmerket som indikerer hvem som har rett til å anvende innholdet i produktet.

   e) Om Produktet leveres i elektronisk form eller på en elektronisk plattform vil produktet være tilrettelagt med digital rettighetsadministrasjon (DRA) på engelsk Digital Rights Management (DRM). Det er begrenset rett til lagring, kopiering av innhold og utskrift.  Kjøper kan som hovedregel ikke lagre eller videresende Produktet eller kopiere innhold av en standard til for eksempel ulike tekstbehandlingssystemer. Evt. unntak er definert i avtalevedlegg som omhandler spesifikke produkter som vedlegg 3 i avtale om abonnement på web eller, i egne gjengivelsesavtaler, som må avtales spesifikt for den enkelte situasjon.

   Digital Rights Management (DRM) er en samlebetegnelse for ulike teknologier som har til mål å administrere tilgangen til opphavsretts beskyttet informasjon lagret på, eller distribuert ved hjelp av, digitale medier.

   I motsetning til de rent juridiske restriksjonene som nasjonal og internasjonal opphavsrettlovgiving pålegger den som innehar kopier av opphavsretts beskyttet materiale, gjør DRA det mulig å pålegge kopibesitteren ulike tilleggs-restriksjoner ved hjelp av maskinvare- og programvarekoder som kontrolleres av opphavsrettsbesitteren.

   Standard Online benytter DRM til å beskytte produkter fra ulike leverandører mot uautorisert spredning og sikrer tilgang til gyldige standarder. Standard Online benytter et program som håndterer disse rettighetene. For mer informasjon om dette, se vedlegg 6 for teknisk spesifikasjon.

   f) Du er innforstått med og aksepterer at Produktet tilhører den opphavsrettsinnehaver som finnes angitt på Produktet (”Opphavsrettsinnehaveren”), og at Produktet er beskyttet av norske og internasjonale opphavsrettslover. Du er også innforstått med og aksepterer at all opphavsrett og andre immaterielle rettigheter til Produktet tilhører opphavsrettsinnehaveren.

   g) Du er ansvarlig for å gi Standard Online, eller den Standard Online angir, all informasjon som er nødvendig for å oppfylle Avtalen. Om du bryter Avtalen på grunn av omstendigheter utenfor din kontroll, forplikter du deg til å samarbeide med Standard Online i den hensikt å gjenopprette etterlevelse av Avtalen.

   2) Begrenset garanti

   a) Standard Online garanterer at Standard Online og Opphavsrettsinnehaveren, under forutsetning at ikke annet angis i eller på Produktet, kan lisensiere Produktet og all opphavsrett og utnyttelse av de varemerker som hører til Produktet.

   b) Denne garanti er den eneste garanti som gis for Produktet. Verken Standard Online eller Opphavsrettsinnehaveren gir noen som helst garantier utover dette for Produktet, dets pålitelighet, tilstrekkelighet, anvendelse eller for den informasjon eller hensikter som Produktet inneholder og/eller reflekterer. Standard Online og Opphavsrettsinnehaveren fraskriver seg alle, så vel uttrykkelige som underforståtte, garantier med hensyn til funksjonalitet og tjenlighet for tiltenkt bruk. Denne fraskrivning kan ikke innskrenkes av Standard Online, Opphavsrettsinnehaveren eller representanter for disse.

   3) Erstatningsansvar

   Standard Online, Opphavsrettsinnehaveren og deres representanter, ("Erstatningsberettigede Parter") er ikke ansvarlige overfor deg, og du påtar deg til å holde samtlige Erstatningsberettigede Parter skadesløse, fra samtlige krav og kostnader (inkludert kostnader til juridisk bistand) som kan henføres til person- eller saksskade, produktansvar, eller andre krav som baserer seg på din, eller dine ansatte eller agenters, anvendelse av Produktet.

   4) Ansvarsbegrensning

   a) Du er innforstått med og aksepterer at de forpliktelser som Standard Online og/eller Opphavsrettsinnehaveren har mot deg når det gjelder Produktet, utelukkende reguleres av denne Lisensavtale i tillegg til eventuell overordnet leveranseavtale, som f.eks. avtale om abonnement på web. Du er selv ansvarlig for konsekvensene av anvendelsen av Produktet, det være seg enten denne anvendelse skjer i samsvar med bestemmelsene i Avtalen eller ikke. Selv om Standard Online og/eller Opphavsrettsinnehaveren har vært klar over risikoen for dette, har verken Standard Online og/eller opphavsrettsinnehaveren ansvar for det være seg indirekte skader og kostnader eller for direkte skader som firmaet, de ansatte, agenter eller tredje person kan komme til å berøres av.

   b) Om det, etter Standard Online og/eller Opphavsrettsinnehaveren mening, foreligger risiko for at krav kan komme til å bli fremsatt på grunn av Produktet vedrørende brudd på tredje persons immaterielle rettigheter, har Standard Online rett til på egen kostnad og:
   i.  medvirke til rett for deg til å fortsette med din anvendelse av Produktet,
   ii. endre eller erstatte Produktet eller del derav med annet produkt i den hensikt til å unnvike sådant krav, eller
   iii.  stoppe din anvendelse av Produktet og tilbakebetale de lisensavgifter som du har betalt.

   c) Standard Online har ikke ansvar overfor deg for krav som kunne ha vært unngått om du hadde akseptert erstatningsprodukt i overensstemmelse med bestemmelsene ovenfor i dette punkt 4 (b) eller om anvendelsen av Produktet hadde vært avbrutt. Under alle omstendigheter er Standard Online og/eller Opphavsrettsinnehaveren totale skadeerstatningsansvar mot deg begrenset til et beløp tilsvarende den lisensavgift du har betalt etter denne Lisensavtale for det Produkt som skaden henfør seg til.

   d) Punkt 4(b) er en fullstendig og uttømmende regulering av Standard Online og Opphavsrettsinnehaveren skadeerstatningsansvar hva gjelder rettighetsbrudd eller påståtte rettighetsbrudd gjennom anvendelse av Produktet.

   e) Under enhver omstendighet er Standard Onlines ansvar under avtalen er oppad begrenset til vederlaget du har betalt eller er skyldig for de siste seks (6) måneder før den ansvarsfremkallende hendelsen inntrådte.

   5) Eksport

   Du har ikke rett til å eksportere eller reeksportere Produktet eller deler derav, tilhørende informasjon eller teknologi i strid med gjeldende norsk og annen anvendbar eksport lov.

   6) Tilgangsbegrensning og Informasjonsplikt

   Avtalen forutsetter at det påses at bare de som har rett til å bruke Produktet i henhold til denne Avtalen har tilgang til Produktet, og at alle som bruker Produktet har informasjon om innholdet og begrensninger i bruk som følger av denne Avtalen.

   7) Force majeure

   Dersom det inntreffer en situasjon som vil gjør det vanskelig eller urimelig byrdefullt for en part å oppfylle sine forpliktelser under avtalen, skal den berørte part være fritatt fra disse forpliktelsene så lenge situasjonen vedvarer, forutsatt at situasjonen anses som force majeure under norsk rett. Den berørte part skal uten ugrunnet opphold varsle den andre parten om forholdet, herunder hvilke forpliktelser som berøres og hvor lenge sitasjonen er forventet å vedvare.

   Force majeure hos en underleverandør av Standard Online anses som force majeure under denne Lisensavtalen.

   8) Øvrige bestemmelser

   Denne Avtalen utgjør en fullstendig regulering av hva som er avtalt mellom partene hva gjelder anvendelsen av Produktet. Endring i Avtalen kan kun skje gjennom særskilt undertegnet tillegg til denne avtale. Om en bestemmelse i Avtalen skulle erklæres ugyldig av noen grunn, skal Avtalen revideres kun i sådan omfatning som er nødvendig for å gjøre Avtalen gyldig, og sådan revidering skal (i) ikke påvirke gyldigheten av den ugyldigkjente delen under andre omstendigheter, eller (ii) påvirke øvrige deler av Avtalen.

   9) Oppsigelse og håndtering av Produktene etter Avtalens utløp

   Du har rett til å si opp Avtalen i samsvar med reguleringer angitt i definerte kjøps- og leveransebetingelsene f.eks. vedlegg 1 Definisjoner og generelle avtalevilkår pkt. 1.11. i avtalen om Abonnement på web.  Standard Online og/eller Opphavsrettsinnehaveren kan si opp Avtalen om du bryter Avtalen. Dersom produktet leveres i elektronisk format eller tilgjengeliggjøres over digitale medier vil tilgangen bli stoppet når avtalen opphører. Dette gjelder ikke ferdig utfylte blanketter. De kan oppbevares for ettertiden i lisenstakers egne systemer.

   10) Tvister.

   Verneting er Asker og Bærum tingrett.


    

  • Vedlegg 6

   Vedlegg 6: Tekniske spesifikasjoner og krav for tjenester levert av Standard Online AS.

   Dette vedlegget ble sist oppdatert 2013-01-01

   1. Generelt

   Standard.no har som mål å følge etablerte web standarder (W3C XHTML 1.0) og andre standarder så langt det er mulig. Web-sidene fungerer i de fleste nettlesere, men blir testet i de to siste versjonene av Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera og Safari.  Ingen 64 bits versjoner av noen nettlesere støttes på nåværende tidspunkt, grunnet manglende versjoner av Adobe Reader.

   Adobe Reader må benyttes for alle våre tjenester. Ingen annen PDF-leser kan benyttes. Mange av våre tjenester som ebok, eblanketter, abonnement på web og nedlasting for utskrift krever Adobe Reader på klientsiden. Dette er den eneste PDF-leser vi godkjenner til bruk for våre tjenester. Dette på grunn av at vi benytter DRM verktøy fra Adobe. 

   2. Standard.no websider

   Web sidene fungerer i de fleste nettlesere, men blir testet i de to siste versjonene av Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera og Safari.

   3. Abonnement

   Adobe Reader 9.x eller høyere må benyttes til å lese og skrive ut våre standarder. Grunnen er at våre standarder er DRM-beskyttet gjennom verktøy fra Adobe, noe andre PDF-lesere ikke har støtte for. Abonnement fungerer i de fleste nettlesere som støtter Adobe Reader.

   4. Min side, nedlasting og utskrift av enkeltkjøp

   Adobe Reader 9.x eller høyere må benyttes til å lese og skrive ut våre standarder. Grunnen er at våre standarder er DRM-beskyttet gjennom verktøy fra Adobe, noe andre PDF-lesere ikke har støtte for. Min side fungerer i de fleste nettlesere som støtter Adobe Reader.

   5. eBlanketter

   Krever Adobe Reader 9.x eller høyere.  eBlanketter blir testet og fungerer best med de to siste versjonene av Internet Explorer og Firefox. Andre nettlesere kan benyttes, men vi kan ikke garantere at de vil fungere grunnet manglende JavaScript-støtte.  I Chrome og Safari må den innebygde PDF-leseren deaktiveres og Adobe Reader 9.x eller høyere benyttes.

   6. eBok

   Fungerer i de fleste nettlesere, men blir testet i de to siste versjonene av Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome og Safari. Adobe Reader 9.x eller høyere.

   7. Diverse

   a. Skrivere
   Standardene våre fungerer med de fleste skrivere og kopimaskiner. Det som kan skje er at skriveren prøver og “rippe”, dvs. endre kvalitet på utskrift av våre standarder for å få høyere utskriftskvalitet. Man kan da oppleve at enkelte tegn og tabeller blir rare på grunn av at skriveren ikke har installert den fonttypen den skal benytte. Løsningen er å installere korrekt font på skriveren (vanskelig å finne uten korrekt verktøy) eller prøve en annen driver, f.eks. PCL. En løsning som alltid fungerer er å skrive ut som bilde (image).  Problemet gjelder spesielt PostScript skrivere.  Å prøve en annen skriver er også en mulighet.

   b. Proxy servere
   Det anbefales ikke å benytte Proxy server på http://www.standard.no, http://standard.no, https://www.standard.no, http://eblanketter.standard.no og https://rms.standard.no

   c. Brannmur
   Brannmur må åpnes for toveis trafikk. Spesielt gjelder dette http://eblanketter.standard.no og https://rms.standard.no. Disse tjenestene benyttes til henholdsvis blankettutfylling og visning av standarder. Brukeren er selv ansvarlig for å åpne egen brannmur for at tjenesten skal fungere.

   d. Nettilgang
   Alle våre tjenester krever at brukeren har internett-tilgang dersom ikke annet spesifikt er nevnt for en konkret tjeneste, og regulert i andre salg- og leveransebetingelser enn sluttbrukerlisensen.

   e. Programvareoppdateringer av nettlesere og Adobe Reader
   Vi anbefaler våre kunder jevnlig å installere de siste oppdateringer av nettleser og Adobe Reader. Dette for å være oppdatert med hensyn til feilrettinger og sikkerhet fra programvareleverandøren. Alle våre systemer blir testet og godkjent på de to siste versjonene av programvaren.  På eldre versjoner garanteres det ikke at all funksjonalitet fungerer. Tilfredsstillende funksjon av våre løsninger forutsetter korrekt programvareoppdatering, og vi kan ikke ta ansvar for evt. Feiloppdateringer av ekstern programvare som benyttes for våre systemer. Vi vil være behjelpelig med veiledning i arbeidet med å lokalisere feilen dersom våre systemer ikke fungerer med godkjent installert programvare.

Salg og support

Kjøpshjelp

Nettprat: Spør oss direkte på nett

Telefon: +47 67 83 87 00

Åpningstider nettprat/telefon: man-fre 8-16

Support ved fjernstyring

For å kunne hjelpe deg bedre benytter vi TeamViewer for å fjernstyre din maskin. Dersom du trenger hjelp på vårt nettsted og snakker med supportavdelingen vår kan du benytte denne lenken for å gi oss tilgang til din maskin slik at vi lettere kan hjelpe deg.

For Mac:

TeamViewer QuickSupport for Mac

For windows:

TeamViewer QuickSupport for Windows