Fem grunner til å delta i standardisering

Sitter du på gjerdet? Deltakelse i standardisering krever tid og ressurser av deg og din virksomhet, men deltakelsen gir også mange fordeler. Her er fem gode grunner til hvorfor du bør delta i en standardiseringskomite.

En rekker opp hånden i et møte
Foto: Standard Norge

Handel og vekst

Standarder gjør det mulig å utvikle et produkt i ett land, produsere det i et annet, selge det i et tredje, og resirkulere det i et fjerde. De sørger for effektiv transport, sikker betaling og godt samarbeid mellom aktører på tvers av sektorer og markeder.

Det er for eksempel standarder som gjør at du kan trekke bankkortet på en restaurant i Singapore og betale med penger fra en bank i Norge.

Norske Q-free har også gjort internasjonal suksess fordi standarder gjør at de kan selge sin bompengeløsning i mange ulike land – ikke bare Norge.

Norske møbelprodusenter peker på standarder som en viktig brikke i å bygge sin internasjonale suksess, der fokus på kvalitet og miljøavtrykk har gitt dem konkurransefortrinn.

Bærekraft

Bærekraftige løsninger må bli regelen, ikke unntaket. Det haster å skalere opp teknologier og metoder som ivaretar klima, miljø og mennesker, noe som krever en storstilt samhandling på tvers av ulike verdikjeder.

Standarder gir bedre samhandling og samarbeid, på tvers av sektorer og landegrenser, og sørger for at alle «snakker samme språk». På denne måten er standardisering nøkkelen til å definere og spre beste bærekraftspraksis.

Skal vi nå klimamålene, må vi legge om energisystemet og bruke energi mer effektivt. Standarder for energiledelse hjelper selskaper å spare både energi og penger.

Standarder for måling og rapportering av klimagassutslipp hindrer grønnvasking og sørger for tiltak som faktisk nytter. Samtidig kan standarder hjelpe norske kommuner til å ivareta bærekraft i sine anskaffelser.

Innovasjon

Vi trenger ikke finne opp hjulet på nytt. Standarder bygger på beste praksis fra hele verden og gir et solid grunnlag for å utvikle framtidens løsninger. De er testet og kvalitetssikret, noe som gjør det enklere å sette i gang, skalere opp og forbedre innovasjoner som er basert på standarder.

Framtidens “smarte byer” som innebærer overgangen til ny teknologi, baserer seg for eksempel på bruk av standarder.

Samtidig gjør standarder for kollektivtransport det lettere å reise mellom ulike steder og å utvikle mer brukervennlige tjenester på tvers av tilbydere.

I utviklingsarbeidet med å digitalisere byggenæringen sikrer standardene mer effektiv samhandling mellom aktørene og økt kvalitet i sluttproduktet.

Effektivitet

Standardisering handler om forenkling og kan brukes som et verktøy for å oppfylle krav i lover og regler. Felles kjøreregler og metodikk gir mer effektive prosesser og gjør samarbeid enklere.

Standarder bidrar til økt effektivitet både internt i en organisasjon og mellom ulike aktører, både private og offentlige. Dette sikrer kvalitet og forutsigbarhet i leveranser.

For eksempel sørger standardisert emballasje, som melkekartonger, for mer effektiv logistikk, reduserte materialkostnader og lavere utslipp, samtidig som det kan gi økt gjenvinning.

I byggenæringen fører standardiserte kontrakter til raskere avtaleprosesser og færre rettstvister. Innen helse, miljø og sikkerhet (HMS) bidrar standarder til å forenkle prosesser, redusere risiko for ulykker og hindre nedetid.

Samarbeid

Standarder utvikles gjennom bredt samarbeid og bygger på prinsipper om åpenhet, frivillighet og konsensus. Dette sikrer at standardene blir felles løsninger på internasjonale utfordringer, utviklet i tett dialog mellom næringsliv, myndigheter og forskningsmiljøer.

Prosessen er åpen og demokratisk, og utviklingen av nye standarder er et viktig verktøy for framtidig vekst og bærekraftig utvikling.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, gir det europeiske standardiseringssamarbeidet norske eksperter og bedrifter en viktig stemme i utformingen av internasjonale standarder.

Et godt eksempel er norsk fiskerinærings bidrag til en ny global standard for håndtering av plastavfall om bord på fiskebåter, en løsning som kan få stor betydning langt utover Norges grenser.

ISOs veileder for å oppnå netto nullutslipp av klimagasser er også utviklet i samarbeid med over 1200 eksperter fra rundt 100 land, noe som viser hvordan standardisering skaper globale løsninger gjennom samarbeid.