Beregning av bygningers effektbehov – SN/TS 3032
Den tekniske spesifikasjonen SN/TS 3032 gir en beregningsmetode for bygningers effektbehov som tar hensyn til samspillet mellom bygningskroppen og bygningens tekniske systemer for varme, kjøling og energiproduksjon.
SN/TS 3032 brukes til å beregne bygningers energiytelse basert på reelle inndata for bygningen og normerte data for klima og brukere. Dette dokumentet kan også benyttes for å beregne bygningers forventede elektriske effektbehov, eller effektbehov til andre energikilder som fjernvarme, fjernkjøling og biovarme-løsninger. og energiytelse ved å benytte reelle inndata for bygningen, klima og brukere.
SN/TS 3032 kan brukes til å
- vurdere om bygningen tilfredsstiller et bestemt kravsnivå effektnivå for effektbehov
- dokumentere teoretisk effektbehov
- vise et typisk nivå på eksisterende bygningers effektbehov og dokumentere en bygnings teoretiske energiytelse
- dokumentere egenprodusert effekt fra stedlige energikilder
- optimalisere effektbehovet til en ny bygning ved å bruke metoden på alternative løsninger eller spesifiserte bruksbetingelser
- vurdere virkningen av mulige effektenergitiltak på eksisterende bygninger ved å beregne effektbehovet med og uten effekttiltak, både med hensyn til redusert effektbruk, klimagassutslipp og reduserte effektkostnader
- beregne effektbudsjett med reelle verdier for den konkrete bygningen og lokale klimadata
En del av energimerkeordningen for bygninger
Norske myndigheter vil referere til SN/TS 3032 og SN-NSPEK 3031 i energimerkeordningen for bygninger. I Enovas forprosjekt med forslag til justert innretning for energimerkeordningen for bygninger står det blant annet at «Enova mener at en tilrettelegging for å bruke data fra energimerkeordningen som grunnlag for å definere grønne finansieringsformål vil være i tråd med ordningens formål om å sikre informasjon til markedet om boliger, bygningers og tekniske anleggs energitilstand».