Standard Norges høringssvar
-
Nasjonal transportplan 2025-2026 - Standard Norges innspill til Stortingets behandling
Standardiseringsarbeid innen transportsektoren inkluderer mange aktører i Norge som bidrar til å vise hvordan nasjonal og internasjonal standardisering gir muligheter for å realisere visjonene i Nasjonal transportplan. Innsats fra norske aktører kan sikre gode og effektive løsninger.
-
Innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027
Standardisering kan bidra til å forenkle regelverk, minske uønsket variasjon, lette samhandling og styrke pasientsikkerhet og kvalitet i tjenesten i hele landet. Uten en helhetlig strategisk tilnærming vil det være en rekke barrierer for å ta ut potensialet som ligger i standardisering som virkemiddel.
-
Innspill til 2024/1464 arbeid med global avtale om plastforurensning
ISO-standarder er et verktøy for hvordan en global plastavtale kan overholdes i praksis. ISO-standarder holder høy faglig kvalitet, er forankret av berørte parter innen myndigheter, forskning, næringsliv og frivillige organisasjoner og dermed har større mulighet for aksept fra ulike deler av samfunnet. Standardiseringsprosessen sikrer at berørte parter ikke blir påført urimelige vilkår i en omstillingsprosess og letter dermed nødvendig omstilling.
-
Innspill til 23/5569 natur- og klimaendringer
Forskningsresultater og ny kunnskap på natur- og klimaområdet kan gjennom standardisering effektivt komme hele samfunnet til gode og bidra til å nå de målene som samfunnet krever.
-
Innspill NOU 2032:25 Omstilling til lavutslipp
Standard Norge har som prioritert vekstområde å utvikle standarder for det grønne skiftet. I dette inngår å identifisere barrierer og drivere i eksisterende standarder. Gjennom kontakt med norsk næringsliv, forskning, forvaltning og internasjonalt i CEN og ISO identifiseres nye behov for å utvikle standarder for å nå politiske mål knyttet til grønn omstilling og til et lavutslippssamfunn.
-
Innspill til ny nasjonal digitaliseringsstrategi
Standard Norge anbefaler at standarder og standardisering legges til grunn for en nasjonal digitaliseringsstrategi. Standarder skaper tillit, åpenhet og adgang til plattformer for data- og informasjonsutveksling.
-
Innspill til den nasjonale dialogen om bærekraftig matsystem
Digitalisering og bruk av data er en forutsetning for utvikling av et mer bærekraftig matsystem. ISO setter nå i gang et omfattende arbeid på «data-driven agrifood systems» med overordnet målsetting om å optimalisere bruk av data. En ny standardiseringskomite blir etablert i starten av 2024. Norge som har tradisjon for registrering og bruk av data, en voksende leverandørnæring og kompetanse bør delta i det arbeidet, og dermed bidra til å utforme standarden.
-
Innspill til stortingsmelding om flom og skred
Mer ekstremt vær er en følge av klimaendringene. 210.000 bygninger i Norge trenger sikring mot flom og skred, ifølge analyser fra NVE. Det vil koste 85 milliarder kroner for å sikre alle bygg mot skred i bratt terreng, kvikkleireskred, flom og erosjon på samme måte som ny bebyggelse blir sikret. Det utgjør om lag 10 prosent av Norges bebyggelse.
-
Høring om evaluering av pandemihåndteringen
Standard Norge anbefaler at beredskapsmyndigheter sammen med Standard Norge vurderer hvordan standarder og andre standardiseringsprodukter kan være et hjelpemiddel i ulike krisesituasjoner.
-
Høring om endringer i borettslagsloven og eierseksjonsloven
Balanserte kontrakter stimulerer til flere kjøp av nye boliger, og standardisering er et viktig virkemiddel for å fremme og legge til rette for et levedyktig og seriøst boligmarked, skriver Standard Norge i høringssvaret til Kommunal- og distriktsdepartementet.
-
Høring om rammedirektiv om avfall
Standard Norge gir innspill til å vurdere bruk av standarder som enten supplerer eller som erstatning for bruk av kriterier for når avfall opphører å være avfall i vårt høringssvar til Miljødirektoratet.